Puheenjohtaja vuodelle 2025 esittäytyy!

Anselmi Auramo LUT-yliopiston ylioppilaskunnasta (LTKY) valittiin marraskuussa SYLin puheenjohtajaksi vuodelle 2025. Anselmi on ollut kuluvana vuonna LTKY:n hallituksen puheenjohtaja. Mistä Anselmin innostus opiskelijatoimintaa kohtaan on syttynyt ja mitä hän ajattelee tulevasta vuodesta? Tutustu ensi vuoden puheenjohtajaan!

Esittely

Moikka kaikille! Olen Anselmi Auramo ja opiskelen LUT:ssa kauppa- ja yhteiskuntatieteitä. Pääaineena kauppatieteissä minulla on markkinointi ja yhteiskuntatieteissä viestintä. Ei olekaan yllättävää, että vaikuttamisviestintä ja ideoiden markkinointi kiinnostaa erittäin paljon. Harrastuksina minulla on valo- ja videokuvaus, joka on tukenut myös vaikuttamista erinomaisesti. Tulevaisuudessa haluan tehdä itseäni kehittäviä ja haastavia asioita, todennäköisesti politiikassa tai sen liepeillä.

Miten innostuksesi opiskelijavaikuttamista kohtaan on syttynyt?

Yhteiskunnalliset asiat ovat kiinnostaneet minua pitkään ja jo yläasteella yhteiskuntaoppi oli lempiaineeni. En kuitenkaan ollut silloin mukana opiskelijavaikuttamisessa erästä peruskoulun oppilaskunnan varajäsenyyttä enempää. Yliopistossa tulin lähteneeksi mukaan ainejärjestötoimintaan erityisesti siksi, että se on hyvä tapa hankkia työkokemusta ja oppia uutta. Toimin ainejärjestömme Enklaavin Graafisena vastaavana, jossa pääsin kehittämään käytännön markkinointi- ja viestintätaitoja.

Ainejärjestötoiminta vei minut mennessään ja sitä kautta pääsin toimimaan Suomen Ekonomien kylteriyhdyshenkilönä. Tässä pestissä pääsin kurkkaamaan työmarkkinajärjestön tekemän edunvalvonnan suuntaan ja se vaikutti mielenkiintoiselta. Olin Ekonomeilla myös kesätöissä tekemässä videoita ja siinä pääsin tekemään videosarjan, jossa kerroin Ekonomien hallitusohjelmatavoitteet lyhyillä videoilla. Tämä oli hyvin mukava projekti, joka herätteli innostusta vaikuttamistyöhön.

Saman vuoden syksynä minua pyydettiin mukaan ylioppilaskuntamme SYLin liittokokousdelegaatioon. Olin siellä aivan pihalla, mutta siellä tunsin olevani osa historiallista opiskelijaliikettä. Ei ollutkaan yllättävää, että hain noin viikkoa myöhemmin LTKY:n hallitukseen kulttuurivastaavaksi. Pesti valikoitui siksi, että koin olevani hyvä opiskelijakulttuuriin liittyvissä asioissa ja halusin tuoda kylterien kulttuuria paremmin esille ylioppilaskuntamme kulttuurissa, sekä auttaa syksyllä 23 aloittavia yhteiskuntatieteitä löytämään oma kulttuurillinen paikkansa Skinnarilassa.

Kulttuurivastaavavuoteni aikana koko opiskelijavaikuttamisen skaala alkoi kiinnostaa ja päätinkin jo SYLin avausseminaarissa 23 hakea hallituksen puheenjohtajaksi. Iso pyörä oli siis liikkeessä hyvin nopeasti ja se on nyt vienyt minut tähän pisteeseen. Voidaan siis sanoa, että LTKY ja laajemmin koko ylioppilasliike on hyvin täyttänyt kohdallani lakisääteisen tehtävänsä, eli valmistanut aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen.

Mitkä ovat mielestäsi suurimmat haasteet, joita yliopisto-opiskelijat kohtaavat tänä päivänä?

Suurimpia haasteita on ehdottomasti yliopistojen perusrahoituksen junnaaminen paikallaan. Yliopistojen oletetaan pystyvän kouluttamaan yhä laajempi osa ikäluokasta, resurssien samalla kutistuen. Tämä ei johda ainakaan osaamistason nousemiseen, joka on suuri haaste toki opiskelijoille, mutta myös kaikille muille. Jos meillä ei ole osaavampia ihmisiä työmarkkinoille, ei meillä ole myöskään kestävän kasvun edellytyksiä.

Osaamistason nostamista yhtälailla haastaa opiskelijoiden sosiaalietuuksien leikkaaminen. Haasteet toimeentulossa johtaa siihen, että opiskelijan pitää käyttää resursseistaan kasvava osa töissäkäyntiin, joka on pois oppimisesta. Taloudellisen epävarmuuden lisääntyminen kuormittaa myös henkisesti, joka ei lisää oppimiskykyä.

Tämän lisäksi opiskelija-asuntojen rakentamisen pysähtyminen vaikeuttaa entisestään kohtuuhintaisen asumisen saavutettavuutta ja siten rajoittaa opiskelijamäärien kasvua.

Pelkään, että kulkemani polku ei ole enää mahdollinen tuleville sukupolville. Näen, että kansakuntamme etu on se, että meillä yliopistoista voi valmistua yhä osaavampia, fiksumpia ja innovatiivisempia ihmisiä.

Minkälaisia asioita haluat SYLin puheenjohtajana edistää ensi vuonna?

Haluan, että SYL tuo entistä paremmin esiin sen, mitä hyötyä siitä on kaikille, että korkeakouluihin ja opiskelijoihin panostetaan. Jos yleinen mielipide ei ole opiskelijoiden puolella, on lisäpanostuksia turha odottaa. Samalla olisi tärkeää rikkoa mielikuvaa opiskelijoista tulevaisuuden huipputuloisina ja eliittinä. Todellisuudessa opiskelijat on erittäin moninainen joukko, omine haasteineen ja vahvuuksineen. Nyt kuitenkin mielikuva opiskelijoista muodostuu yksittäisten kohtaamisten ja mielikuvien perusteella.

Haluan myös osaltani viedä SYLiä yhä paremmaksi asiantuntijaksi kansainvälisten opiskelijoiden asioissa ja osaltani valmistaa koko ylioppilasliikettä kansainvälisten opiskelijoiden määrän tulevaan lisääntymiseen.

Lue lisää SYLin ensi vuoden hallituksesta: SYLin hallitus vuodelle 2025 on valittu.

Lisätietoja:

Anselmi Auramo
SYLin puheenjohtaja 2025
045 647 1116

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.