Anselmi Auramo från LUT-yliopiston ylioppilaskunta (studentkåren vid LUT-universitetet / LTKY) valdes i november till ordförande för FSF för år 2025. Anselmi har i år varit styrelseordförande för LTKY. Varifrån har Anselmis entusiasm för studerandeverksamhet uppstått och vad är hans tankar om det kommande året? Bekanta dig med nästa års ordförande!
Presentation
Hej alla! Jag heter Anselmi Auramo och jag studerar handels- och samhällsvetenskaper vid LUT. Huvudämnet inom handelsvetenskap är marknadsföring och inom samhällsvetenskap kommunikation. Så det är inte förvånande att påverkanskommunikation och marknadsföring av idéer intresserar mig väldigt mycket. Mina hobbyer är foto och video, vilket också har stött påverkan på ett utmärkt sätt. I framtiden vill jag göra saker som utvecklar och utmanar mig själv, sannolikt inom politiken eller i anslutning till den.
Hur väcktes din entusiasm för studerandepåverkan?
Jag har länge varit intresserad av samhällsfrågor och redan i högstadiet var samhällslära mitt favoritämne. Då deltog jag dock inte i studerandepåverkan i någon större utsträckning än i grundskolans elevkår. Vid universitetet gick jag med i ämnesföreningsverksamheten särskilt för att det är ett bra sätt att skaffa arbetserfarenhet och lära mig nya saker. Jag var grafisk ansvarig i vår ämnesförening Enklaavi. Där fick jag utveckla mina praktiska marknadsförings- och kommunikationsfärdigheter.
Ämnesföreningsverksamheten förde mig vidare och därigenom fick jag arbeta som kontaktperson för studerande för Finlands Ekonomer. I det jobbet fick jag chansen att få en inblick i arbetsmarknadsorganisationens intressebevakning och det verkade intressant. Jag fick också sommarjobb vid Finlands Ekonomer och fick göra en videoserie där jag berättade om Ekonomernas regeringsprogrammål i korta videor. Detta var ett mycket roligt projekt som väckte entusiasm för påverkansarbete.
Under hösten samma år ombads jag delta i vår studentkårs delegation till FSF-förbundsmöte. Jag kände mig helt borta, men jag kände mig också som en del av den historiska studentrörelsen. Så det var inte förvånande att jag cirka en vecka senare sökte som kulturansvarig till LTKY:s styrelse. Jag valde den posten för att jag upplevde att jag var bra på frågor som gällde studerandekultur och ville lyfta fram ekonomistuderandenas kultur bättre i vår studentkårs kultur, samt hjälpa samhällsvetare som inleder sina studier hösten 23 att hitta sin egen kulturella plats i Skinnarila.
Under mitt år som kulturansvarig började hela skalan för studerandepåverkan intressera mig och jag bestämde mig för att ställa upp som styrelseordförande redan på FSF:s öppningsseminarium år 2023. Det stora hjulet var alltså i rullning mycket snabbt och har nu fört mig till den här punkten. Man kan alltså säga att LTKY och i vidare bemärkelse hela studentrörelsen har uppfyllt sin lagstadgade uppgift, dvs. förberett mig för ett aktivt, upplyst och kritiskt medborgarskap.
Vilka av dagens utmaningar för universitetsstuderande tycker du är störst?
De största utmaningarna är definitivt att universitetens basfinansiering ska hitta sin plats. Universiteten antas kunna utbilda en allt större del av åldersklassen samtidigt som resurserna krymper. Detta leder åtminstone inte till att kompetensnivån stiger, vilket visserligen är en stor utmaning för studerandena, men också för alla andra. Om vi inte får fler kompetenta människor på arbetsmarknaden har vi inte heller förutsättningar för hållbar tillväxt.
Att höja kompetensnivån utmanas lika mycket genom nedskärningar i de studerandes sociala förmåner. Utmaningarna i utkomsten leder till att den studerande måste använda en växande del av sina resurser till att arbeta, vilket är borta från lärandet. Den ökade ekonomiska osäkerheten belastar också psykiskt, vilket inte ökar inlärningsförmågan.
Dessutom är det försvårande att byggandet av studentbostäder stannar upp tillgången till boende till rimligt pris ytterligare och begränsar därmed ökningen av antalet studerande.
Jag är rädd att den väg jag går inte längre kommer vara möjlig för kommande generationer. Jag ser att det ligger i vår nations intresse att vi kan utexaminera allt mer kompetenta, smarta och innovativa människor från universiteten.
Hurdana frågor vill du främja som ordförande för FSF nästa år?
Jag vill att FSF bättre än tidigare lyfter fram vilken nytta alla har av att satsa på högskolor och studerande. Om den allmänna opinionen inte står på de studerandes sida är det ingen idé att vänta på ytterligare satsningar. Samtidigt är det viktigt att bryta uppfattningen om att studerande är framtidens elit med toppinkomster. I verkligheten är de studerande en mycket mångsidig grupp med egna utmaningar och styrkor. Nu skapas dock uppfattningen om de studerande utifrån enskilda möten och föreställningar.
Jag vill också för min del göra FSF till en allt bättre expert i frågor om internationella studerande och för min del förbereda hela studentrörelsen för den kommande ökningen av antalet internationella studerande.
—
Läs mer om nästa års FSF-styrelse: FSF:s styrelse för 2025 har valts.
Mer information:
Anselmi Auramo
FSF:s ordförande 2025
045 647 1116