Rasismille ei tule antaa senttiäkään tilaa

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on järkyttynyt viime aikoina käydystä rasistisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Yhdenvertaisuus on yksi SYLin syvimpiä arvoja, joka luo vankan pohjan vahvalle ja hyvinvoivalle yhteiskunnalle. Jokaisen tulisi voida asua turvallisessa yhteiskunnassa ilman pelkoa.

Suomen tulee olla turvallinen paikka elää ja opiskella. Näin ei kuitenkaan nyt ole. Suomessa on monia etniseen vähemmistöön kuuluvia kansalaisia, joihin rasistiset asenteet vaikuttavat. Kansanedustajilla on suuri vastuu edistää hyvinvoivaa ja yhdenvertaista yhteiskuntaa. Anteeksipyynnöt jäävät tyhjiksi, jos toiminta ei muutu. Rasismille ei tule antaa senttiäkään tilaa.

Yliopistoissa tehdään töitä kansainvälistymisen eteen, ja opiskelijoita toivotaan Suomeen ympäri maailmaa. Kansainvälisyys edellyttää yhteiskunnalta monimuotoisuutta ja syrjimätöntä kulttuurien kohtaamista. Miksi Suomeen haluttaisiin tulla, jos vastaanotto on vihamielinen? Hallitusohjelmassa pyritään helpottamaan Suomeen jäämistä opintojen jälkeen esimerkiksi pysyvällä oleskeluluvalla. Tuskin kukaan rasismia kohdannut ja vihapuheen keskellä elävä opiskelija haluaa kuitenkaan jäädä Suomeen.

SYL on antirasistinen järjestö, eikä hyväksy rasistisia puheita ja tekoja. Jokaisella on vastuu edistää antirasismia. SYL edistää antirasismia vaikuttamistyössään esimerkiksi kirjallisilla lausunnoilla ja järjestämällä antirasismikoulutuksia. Kuten viimeaikainen keskustelu osoittaa, meillä kaikilla on vielä paljon töitä tehtävänä.

Lisätietoja:

Lotta Leinonen
Hallituksen puheenjohtaja
044 906 5004
lotta.leinonen@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.