SAMOK ja SYL: Alkuvaihe YTHS:n säilyttämiseen ei riitä – vaadimme kestäviä  ratkaisuja!

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi 31.5.2016

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valinnanvapautta ja monikanavarahoituksen yksinkertaistamista selvittävä työryhmä julkaisi loppuraporttinsa tänään 31.5. Raportissa todetaan opiskeluterveydenhuollon osalta, että sote-uudistuksen alkuvaiheessa on kuitenkin tarkoituksenmukaista säilyttää YTHS palvelujen tuottajana.  Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry ovat iloisia siitä, että raportissa huomioidaan opiskeluterveydenhuolto. Emme kuitenkaan hyväksy sitä, että nykymuotoisesta YTHS:stä ollaan luomassa ainoastaan väliaikaista, ensi vaiheen ratkaisua.

YTHS:n toimintaedellytysten turvaaminen ja laajentaminen ammattikorkeakouluopiskelijoille sote-uudistuksessa on tavoite, jonka kaikki eduskuntapuolueet allekirjoittivat viime kevään eduskuntavaalien yhteydessä. Me korkeakouluopiskelijat toivomme, että YTHS:n asema turvataan sote-uudistuksessa, ja että siitä luodaan pysyvä ja yhdenvertainen opiskeluterveydenhuollon toteuttaja kaikille korkeakouluopiskelijolle.

“Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon parantamista on vatvottu jo pitkään. Toimivat mallit ja hintalaput ovat tiedossa, joten nyt on vihdoin aika tehdä päätöksiä”, huomauttaa SAMOKin varapuheenjohtaja Sonja Raitamäki.

Opiskelukyvyn ylläpito, ennaltaehkäisevä terveydenhuolto sekä korkeakouluissa tapahtuva terveyttä edistävä oppilaitostyö toteutuvat parhaiten, kun ne koordinoidaan valtakunnallisesti YTHS:n kautta. Opiskeluterveydenhuolto on keskeisessä roolissa turvaamassa sitä, että meillä on tulevaisuudessa terveitä ja työkykyisiä tulevaisuuden tekijöitä.

“Nyt tarvitaan pysyviä ratkaisuja ja poliittisia päätöksiä, jotka turvaavat YTHS:n jatkon sote-uudistuksessa ensi vaiheen jälkeen. Väliaikaiset laastariratkaisut eivät riitä. Päättäjät – tehkää kestäviä päätöksiä, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Turvataan myös tulevien opiskelijasukupolvien laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut”, linjaa SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen.

Lisätietoja:

Varapuheenjohtaja Sonja Raitamäki (Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry), p. 050 389 1001, sonja.raitamaki@samok.fi

Puheenjohtaja Heikki Koponen (Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL), p. 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.