SAMOK ja SYL: AMK-opiskelijoiden YTHS-kokeilu onnistui – sote-uudistuksessa tehtävä ratkaisuja

Tiedote
26.2.2016

Opiskelijat olivat tyytyväisiä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tarjoamiin palveluihin, ja järjestämistapana se soveltuu myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Näin todetaan kokeilun suunnittelu- ja toimeenpanoryhmän loppuarvioinnissa. Loppuarviointi on tänään luovutettu perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle.

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) korostavat, että opiskelijajärjestöt ovat yhteistyössä olleet jo pitkään valmiita laajentamaan YTHS:n laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille.

“YTHS:n toimintaedellytykset täytyy turvata sote-uudistuksessa onnistuneen kokeilun pohjalta”, kiteyttää SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen. Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon tulevaisuuden kannalta on keskeistä, että vastuu palveluiden toteuttamisesta on selkeästi määritelty opiskeluterveydenhuoltoon erikoistuneelle taholle, jolla on edellytykset toimia valtakunnallisesti sekä tarjota alueellisesti yhdenvertaiset palvelut.  YTHS on myös suomalaisen terveydenhuollon edelläkävijä ja suunnannäyttäjä esimerkiksi digitaalisten palvelujen sekä omahoidon kehittämisessä.

Korkeakouluopiskelijoiden palveluiden järjestäminen YTHS:n kautta on järkevä investointi tulevaisuuteen. Opiskelijat siirtyvät terveinä työelämään ja tekevät pidempiä työuria, kun he saavat tarvitsemansa ennaltaehkäisevät opiskeluterveydenhuollon palvelut ajoissa. Toimiva opiskeluterveydenhuolto säästää valtion kustannuksia, jotka aiheutuvat kalliimmista erityissairaanhoidon palveluista, sosiaalimenoista ja saamatta jääneistä verotuloista.

“Kaikkien korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto voidaan toteuttaa YTHS:n kautta. Enää odotamme poliitikkojen ratkaisevia päätöksiä”, korostaa SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä.

Lisätietoja:

Jemi Heinilä, SAMOKin puheenjohtaja, p. 050 389 1000, jemi.heinila@samok.fi

Jussi-Pekka Rode, SAMOKin sosiaalipoliittinen asiantuntija, 050 389 1015, jussi-pekka.rode@samok.fi

Heikki Koponen, SYL:n puheenjohtaja, p. 044 906 5007, heikki.koponen@syl.fi

Turkka Sinisalo, SYL:n sosiaalipoliittinen sihteeri, p. 041 515 2227, turkka.sinisalo@syl.fi

 

 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.