Sanoista tekoihin – uudistetaan ihmisoikeuksia loukkaava translaki viipymättä

Suomen ylioppilaskuntien liitto vaatii ihmisoikeuksia loukkaavan translain välitöntä uudistamista ja LGBTIQ-ihmisten vainoon puuttumista.

Nykyinen translaki loukkaa sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 6.4.2017 antaman päätöksen mukaan transihmisten pakkosterilisointi on ihmisoikeusloukkaus. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jonka lainsäädäntöön on kirjattu täysin epäinhimillinen vaatimus sukupuolensa vahvistavan henkilön sterilisaatiosta. SYL vaatii Suomen hallitukselta pikaista puuttumista nykytilanteeseen: uudistetaan vihdoin translaki. Kauniit puheet ihmisoikeuksien edistämisestä eivät saa jäädä tyhjiksi lupauksiksi vaan sanoista on siirryttävä tekoihin. Suomi ei voi polkea kansainvälisesti antamiaan lupauksia eikä sitoumuksia ihmisoikeuksien toteuttamisesta.

Ihmisoikeuksia kunnioittavassa translaissa tulisi poistaa vaatimus sterilisaatiosta. Lisäksi jokaiselle ihmiselle kuuluu itsemääräämisoikeus oman sukupuolensa määrittämiseen. Sukupuolen korjaamiseen mahdollisesti tarvittava lääketieteellinen hoito, toimenpiteet ja diagnoosit tuleekin erottaa juridisen sukupuolen määrittämisestä.

“Ihmisen sukupuolen määrittely kuuluu sille henkilölle, jota asia koskee. Ei ulkopuolisille asiantuntijoille tai viranomaisille”, korostaa SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme.

SYL haluaa myös ilmaista huolensa globaalista LGBTIQ-ihmisiin kohdistuvasta vainosta. Suomen sekä kansainvälisen yhteisön tulee kantaa vastuuta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaan sortoon puuttumisesta. Pelkkä ihmisoikeusrikkomuksien tuomitseminen ei riitä, vaan vainoa pakeneville ihmisille on myönnettävä suojelua.

“Tämän vuoden Pride-viikon teema on ‘Vapaus ja vastuu’. Me vaadimme Suomen translain uudistamista niin, että ihmisillä olisi oikeasti vapaus olla oma itsensä. Lisäksi on aika, että Suomi, maailma ja me kaikki otamme vastuuta LGBTIQ-ihmisten oikeuksien toteuttamisesta”, Lumme toteaa.

Lisätietoja
SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme
044 906 5007
riina.lumme@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.