Siilipuolustusta ja sukupolvipolitiikkaa

Toimiston arki on pyörähtänyt käyntiin Lapinrinteellä perehtymisen ja tulevan vuoden suunnittelun merkeissä. Kaksipäiväisellä suunnittelureissulla Vierumäellä ideoitiin uutta, kirkastettiin tavoitteita ja määritettiin yhteisiä suuntaviivoja tälle vuodelle. Katse suunnattiin vahvasti eteenpäin, ensimmäisenä kohti avausseminaaria, jossa pääsemme jakamaan ideamme koko kentän toimijoiden kanssa ja jalostamaan niitä entisestään.

Vaikka näin toteaa varmasti jokainen puheenjohtaja kautensa alussa, sanon kliseisyyden uhallakin, että vuodesta 2017 on tulossa koko opiskelijaliikkeelle erittäin mielenkiintoinen. Viime vuoden puolella tehtiin merkittäviä päätöksiä liittyen YTHS:n asemaan sote-uudistuksessa, opiskelijoiden toimeentulon muutoksiin ja kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksujen toteuttamiseen. Hallituksen puolivälitarkastelussa huhtikuussa on valtiovarainministerin mukaan mahdollisuus merkittäviin lisäleikkauksiin, mikä tarkoittaa, että koulutus yhtenä valtiontalouden suurimpana menoeränä on jälleen kerran uhattuna. Kevään kuntavaalit määrittävät uudelleen puolueiden välisiä suhteita ja nostavat keskusteluun erityisesti peruskoulutuksen aseman. Lisäksi koulutuskentällä puhutaan opiskelijavalintojen uudistamisesta, nuorten työllisyyden parantamisesta ja osaamisen päivittämisestä.

Oppimisen uudelleen ajattelua

Vuonna 2017 Suomi täyttää 100 vuotta. Se on mainio tilaisuus määritellä uudelleen sitä kuvaa, jonka haluamme maastamme välittää muulle maailmalle. Olemmeko sisäänpäin kääntyneitä vai avoimia? Tyydymmekö nykytilaan vai haluammeko rakentaa uutta? Missä olemme hyviä? Me SYL:ssä haluamme korostaa Suomen asemaa koulutuksen kärkimaana ja rohkaista katsomaan koulutusta uudesta kulmasta. Siksi syksyllä 2017 järjestetään opiskelijavoimin Suomen suurin oppimistapahtuma Dare to Learn, jonka tarkoituksena on tuoda modernin koulutuksen asiantuntijat Suomesta ja maailmalta yhteen luomaan entistä parempaa, oppimiskeskeistä koulutusta. Myös toimistolla aiotaan tämän vuoden aikana ravistella käsityksiä oppimisesta ja erityisesti selvittää, mitä tarkoittaa elinikäinen oppiminen. Luvassa on eri näkökulmien yhdistämistä, podcast-julkaisuja, työpajoja ja muuta mielenkiintoista.

Kohti parempaa sukupolvipolitiikkaa

Koulutuksesta puhuminen on vielä meiltä luontevaa ja jopa oletettavaa, mutta myös silloin rakennamme itseasiassa tulevia opiskelijasukupolvia koskevaa todellisuutta, emmekä omaamme. Siksi aiomme entistä rohkeammin ottaa kantaa myös muihin tulevia sukupolvia koskeviin kysymyksiin. Seuraavan kerran, kun eläkejärjestelmää yritetään muuttaa meidän kannaltamme epäsuosiolliseksi, perustelemme, miksi se ei kannata. Kun väitetään nykyisen opiskelijasukupolven saavan kaiken helpommin, näytämme, ettei se pidä paikkaansa. Ja jos vielä koulutuksesta ja opiskelijan toimeentulosta leikkaamista perustellaan nuorille jätettävän velkataakan pienentämisellä, voimme kertoa, että leikkauksista johtuva taakka on itseasiassa meille suurempi.

Yhtenäisenä eteenpäin

Jotta voisimme uskottavasti haastaa muita tahoja muuttamaan käsityksiään ja jotta olisimme itse valmiita muuttuvan toimintaympäristön tuomiin haasteisiin, on välillä myös katsottava peiliin. Siksi tänä vuonna aiomme kaikkien ylioppilaskuntien kanssa tarkastella omaa toimintaamme suurennuslasilla ja varmistaa, että käytämme resurssit opiskelijan eduksi mahdollisimman hyvin. Vastavuoroisen lempeän sparraamisen lisäksi on tarkoitus pohtia, miten olisimme liikkeenä entistä tiiviimpi ja vaikuttavampi.

Uusilla linjoilla eteenpäin

Viime syksyn liittokokouksessa päätettiin uuden hallituksen valinnan ja toimintasuunnitelman lisäksi myös liiton uudesta linjapaperista. Linjapaperin kirjauksia valmisteltiin vuoden mittaan yhdessä ylioppilaskuntien kanssa, jolloin lopputuloksena on meidän kaikkien näköinen dokumentti. Uudessa paperissa otetaan poikkeuksellisen rohkeasti kantoja myös korkeakoulutuksen ulkopuolisiin asioihin, kuten työelämän rakenteisiin, varhaiskasvatukseen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Toki linjat löytyvät myös tutummista aiheista, mutta suunta oli selvä: Me haluamme vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan laajemmin ja jättää oman kädenjälkemme tähän aikaan. Siihen me Lapinrinteellä tarvitsemme teitä kaikkia.

 

Riina Lumme, SYL:n puheenjohtaja

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.