Monet nuoret aikuiset ja opiskelijatkin haaveilevat perheellistymisestä. Ennakoitavissa oleva ja tarpeeksi vakaa toimeentulo, saavutettava varhaiskasvatus sekä muut monipuoliset lastenhoidon muodot ja joustavat mahdollisuudet opintojen suorittamiseen ovat muutamia esimerkkejä siitä, miten perheellisiä opiskelijoita voi ja kannattaa tukea.
Haaveet perheellistymisestä eivät kuitenkaan kohtele kaikkia yhdenvertaisesti. Eri syistä johtuva lapsettomuus on arka, herkkä ja satuttava asia, joka vaikuttaa monen elämään. Haavoittuvassa asemassa tällaisessa tilanteessa ovat esimerkiksi monet saateenkaariperheetkin.
Hedelmöityshoidoilla voidaan kuitenkin auttaa monia. Hoitojen mahdollistamiseksi tarvitaan ulkopuolisten apua tilanteissa, joissa esimerkiksi poikkeavien tai puuttuvien sukusolujen myötä tarvitaan sukusolujen luovuttajia – esimerkiksi juurikin sinua!
Suomessa viidesosa hedelmöityshoidoista toteutetaan luovutetuilla sukusoluilla, mutta samaan aikaan luovuttajista on jatkuvasti iso pula. Erityisesti siittiöitä tarvitaan tällä hetkellä. Kaiken lisäksi lapsettomuushoidot julkisilla klinikoilla keskeytettiin väliaikaisesti koronakevään aikana. Tällä hetkellä suurin osa hoidoista toteutetaan normaalisti.
Julkinen terveydenhuolto on aikaisemmin kieltäytynyt palvelemasta naispareja ja itsellisiä naisia, mikä on asettanut sateenkaaritaustaiset ja itselliset naiset syrjittyyn asemaan. Heidät on aikaisemmin pakotettu maksamaan lapsettomuushoidoistaan yksityisellä puolella siihen asti, kunnes hallinto-oikeudet vuonna 2019 vahvistivat langettavan päätöksen syrjivästä käytännöstä. Muun muassa Sateenkaariperheet ry tekee jatkuvaa, aktiivista vaikuttamistyötä myös miesten ja miesparien perheellistymismahdollisuuksien puolesta.
Mutta kuka voi luovuttaa munasoluja ja siittiöitä? Jos olet esimerkiksi perusterve, et tupakoi, olet munasolujen luovuttamisen osalta 22-35-vuotias ja siittiöiden kannalta 20-45-vuotias ja mikäli sinulla tai lähisuvullasi ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia. Ja missä sukusoluja voi lahjoittaa? Sairaanhoitopiirien sukusolupankkeissa. Tarkemmat tiedot löytyvät sairaanhoitopiirien nettisivuilta.
Monet meistä voi siis osallistua sukusolujen luovuttamiseen ja se on todella konkreettinen niin sanottu liittolaisteko, jonka kautta voi olla mahdollistamassa monen haavoittuvassa asemassa olevan ihmisen haaveen perheellistymisestä!
Lue lisää:
Lisätietoa sukusolupankeista, joista kolme on tähän mennessä aloittanut toimintansa: