Suomen ylioppilaskuntien liitto vaatii Venäjän sotatoimia pakeneville opiskelijoille mahdollisuutta jatkaa opintojaan Suomessa

Vapaa julkaistavaksi 24.2.2022

Suomen ylioppilaskuntien liitto on järkyttynyt Venäjän aggressiivisista sotatoimista Ukrainassa. Putin, hänen hallintonsa ja Venäjän sotavoimat ovat väkivalloin tunkeutuneet Ukrainan alueelle ja rikkoneet perustavanlaatuisesti kansainvälistä järjestystä ja ihmisoikeuksia ennennäkemättömällä tavalla. EU,YK ja käytännössä katsoen koko maailma on tuominnut Venäjän toimet.

Suomi ei voi jäädä seuraamaan tilannetta sivusta, vaan meidän on toteutettava konkreettisesti ukrainalaisia auttavia toimia. 

”Suomen on otettava käyttöön järjestelmä, joka mahdollistaa ukrainalaisille sotaa ja väkivaltaa pakeneville opiskelijoilla mahdollisuutta jatkaa opintojaan Suomessa.” SYL:n puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev vaatii.

SYL esittää, että Students at Risk -konseptilla hädässä olevat opiskelijat voisivat tulla Suomeen opiskelemaan stipendijärjestelmän voimin esimerkiksi Ukrainasta, Afganistanista tai Valko-Venäjältä. Samantyyppinen järjestelmä on jo olemassa esimerkiksi Norjassa. Aikaisemmin SYL on mahdollistanut esimerkiksi unkarilaisten opiskelijoiden pääsyn Suomeen v. 1956 kansannousun aikana stipendien voimin: nyt on aika tehdä sama kansallisesti ja osoittaa paikkamme sivistystä ja ihmisoikeuksia tukevana maana. Suomessa järjestelmän toimeenpano tulisi tehdä viranomaisten, yliopistojen, opiskelijoiden, kansalaisjärjestöjen ja liike-elämän yhteistyönä. 

SYL esittää solidaarisuutensa kaikkia ukrainalaisia ja etenkin ukrainalaisia opiskelijoita sekä ukrainalaista sisarjärjestöään UAS:ia (Українська асоціація студентів) kohtaan. SYL vaatii Suomea ja EU:ta toimimaan määrätietoisesti ja antamaan tukensa Ukrainalle.

Mikäli tilanne aiheuttaa huolta tai pelkoa, keskusteluapua tarjoaa esimerkiksi Mieli ry: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/ 

Lisätietoja:

Konstantin Kouzmitchev

Puheenjohtaja

044 906 5007

 

Yuri Birjulin

Kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija

040 017 4913

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.