Alla riksdagskandidater överens under högskolestuderandenas valpanel: högskolorna lovas ökad finansiering

Fredagen den 15 mars samlade högskolestuderandenas valpanel Ode till utbildning riksdagskandidaterna att diskutera Finlands studentkårers förbunds (FSF) och Finlands studerandekårers förbund – SAMOKs mål inför riksdagsvalet.

Studerandena ställde skarpa frågor till paneldebattörerna om utbildning, försörjning, klimat och studerandenas psykiska hälsa.

Paneldebattörerna var:
Tiina Ahva, Blå framtid
Sari Multala, Samlingspartiet
Ville Niinistö, Gröna förbundet
Mikaela Nylander, Svenska folkpartiet i Finland
Tuomo Puumala, Centern i Finland
Aleksi Sarasmaa, Kristdemokraterna i Finland
Hanna Sarkkinen, Vänsterförbundet
Sami Savio, Sannfinländarna
Pilvi Torsti, Finlands Socialdemokratiska Parti

Paneldebattörerna var eniga om att finansieringen för högskolorna måste ökas och att en årlig indexhöjning ska införas i högskolornas finansiering framöver. Alla paneldebattörer ansåg att studerandena borde inkluderas i reformen av den sociala tryggheten.

Dessutom förde deltagarna en omfattande diskussion om att satsa på studerandenas psykiska hälsa och om att införa en terapigaranti. Alla riksdagskandidater som deltog i valpanelen understödde ett försök med avgiftsfri psykoterapi för unga under 29 år. Paneldebattörerna ansåg att en snabb tillgång till mentalvårdstjänster måste garanteras under nästa regeringsperiod.

Delta i kampanjen

I samband med valpanelen startade SAMOK och FSF kampanjen #DINlösning inför riksdagsvalet. I kampanjen samlar vi in riksdagskandidaternas, studerandenas och experternas lösningar till studentrörelsens valteman.

Så här deltar du i kampanjen:
1) Ladda ner en lösningsbild på vit botten på webbplatsen www.koulutustaprkl.fi/sv och publicera bilden av din lösning på sociala medier med hashtaggar #DINlösning och #utbildningprkl.
2) Printa ut en lösningsskylt i storlek A4 och ta en bild på dig själv med skylten där du skrivit din lösning. Dela bilden på sociala medier med hashtaggar #DINlösning och #utbildningprkl.
3) Du kan också utmana riksdagskandidater att dela sina lösningar på sociala medier, använd även då hashtaggarna #DINlösning och #utbildningprkl.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.