Regeringens tilltag fortsätter – studerandenas boende hamnar i kris

Finlands studentkårers förbund (FSF) är besviket över att regeringen vid budgetförhandlingarna den 3 september inte hittade lösningar på studerandenas oro över hur de ska klara uppehället. Nedskärningarna i studerandenas boende som beslutades vid ramförhandlingarna förverkligas i nästa års budget. Det verkar alltså som om de studerande måste bo på gatan under sommaren.

”Studiestödets bostadstillägg innehöll tydliga systemfel som måste repareras när det tas i bruk igen. Det viktigaste av dessa är uppehället under sommaren, och utan att beakta detta lämpar sig modellen inte som stöd för studerandenas boende”, konstaterar FSF:s ordförande Akseli Tiitta oroat.

FSF påminner om att regeringen har förbundit sig att höja utbildningsnivån. Målet försvinner dock allt längre bort om man inte tar hand om de studerandes uppehälle. Att arbeta under studietiden fördröjer utexamineringen och skuldsättningen som spårat ur skapar ett negativt incitament för studierna.

Före budgetförhandlingarna krävde FSF att regeringen ska hitta en lösning för att trygga studerandenas uppehälle under sommaren, eftersom man vid ramförhandlingarna beslutade att överföra studerandena från det allmänna bostadsbidraget till att omfattas av studiestödets bostadstillägg. Bostadstillägget är bundet till studiestödsmånaderna, medan det allmänna bostadsbidraget är en förmån som beviljas året runt. I och med reformen blir de studerande utan stöd för boende på sommaren. Hyran ska dock också betalas de månader som inte berörs av studiestöd.

”Regeringen vill att studerandena flyttar till förmånligare bostäder. Användningsgraden för studentbostäder har dock stigit till en aldrig tidigare skådad nivå och inga nya bostäder håller på att byggas för att svara på efterfrågan på grund av regeringens nedskärningar i investeringsunderstöd. Redan nu måste man på olika håll i Finland ty sig till nödinkvartering”, framhåller Tiitta.

Regeringen måste hitta en lösning på studerandenas uppehälle under sommaren i den kompletterande budgetpropositionen. FSF föreslår att bostadstillägget görs till en förmån som beviljas året runt. Alternativt borde antalet studiestödsmånader ökas med minst sex stödmånader och studielånet ska inte ses som inkomst under de månader som inte berörs av studiestöd.

Mer information:

Akseli Tiitta
Ordförande, FSF
044 906 5004
akseli.tiitta@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.