Studentaktiv från Etiopien

Asrat Robel är en 23-årig studerande från universitet i Dilla. Asrat berättar hur hen trots de utmaningar som synskadan medför tog kandidatexamen i samhällskunskap och utbildningsetik.

23 åriga Asrat Robel studerar också medborgar- och etisk utbildning vid Dilla University. Med sin synnedsättning har han stött på flera problem relaterade till både material och utrymmen. Vägen till framgång för honom har ändå varit hårt arbete och att aktivt delta under lektioner.

Speciellt det första året var utmanande för Asrat. Det fanns inte tillräckligt med teknisk utrustning såsom inspelningsapparater och fungerande datorer. Också det okända campusområdet var väldigt svårt att röra sig på.

Asrat har ändå kämpat och med hjälp av goda vänner och rumskompisar har han klarat av att fortsätta studera och leva ett normalt liv på campus. Hans vänner har läst högt stycken från böcker och bandat in det så att Asrat har kunnat repetera. Det har också hjälpt Asrat att hålla sig på god fot med lärarna som ofta är villiga att svara på alla hans frågor. Tillsammans med lärarna har han och andra försökt influera universitetets ledning för att göra åtminstone en del av campusområdet mer tillgängligt.

Asrats dröm är att tjäna samhället. ”Om jag till exempel blir anställd som lärare vill jag vara så engagerad som möjligt och dela med mig av allt jag kan till mina studenter”. Han hoppas kunna uppnå det genom att också fortsätta med en magisterutbildning.

Som hälsning till andra i en liknande situation som Asrat, säger han att man måste vara proaktiv och social för att ha framgång. Det är också viktigt att respektera lärarna och då man stöter på problem i studierna insistera på sina rättigheter på ett fredligt sätt.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.