SYL ja SAMOK: Nuorisotyöttömyys luo synkkiä pilviä EU:n ylle

Kannanotto 7.6.2013

Euroopan unionin tulevaisuus rauhan ja vakauden liittona on uhattuna. Talouskriisi on aiheuttanut mittavia vahinkoja sekä taloudellisesti että sosiaalisesti koko Euroopan unionin alueella. Pahimmin seurauksista kärsivät nuoret, joiden työttömyysaste Euroopassa nousi jo alkuvuodesta jälleen uuteen ennätykseen, 21,6 prosenttiin. Pahimmillaan tilanne on kärjistynyt yli 50 prosentin nuorisotyöttömyyteen muutamissa EU-jäsenvaltioissa. EU-alueella on nyt jo yli 3,3 miljoonaa työtöntä alle 25-vuotiasta.

Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ovat huolissaan siitä, että talouskriisin jälkipyykki jää nykyisten eurooppalaisten lasten ja nuorten sekä tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan myös Suomessa korkeakoulutettujen työttömyys on lisääntynyt vuodessa 34,9 prosenttia ja eniten ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneilla, joiden työttömyys on lisääntynyt vuoden takaisesta 45,4 prosenttia. Helsingissä hätyytellään jo lähes 80 prosentin kasvua tutkinnon suorittaneiden työttömyysluvuissa.

“Nuorisotyöttömyyden kasvu ja vastuuttomalla tavalla tehdyt talouden tasapainottamistoimet ovat raakaa todellisuutta monessa jäsenmaassa. Mikäli nuorisotyöttömyyden hoitamiseen ei tartuta tomerasti, on riskinä, että merkittävä osa nuorista aikuisista putoaa kokonaan  koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. Jos menetämme nuoret, menetämme Euroopan tulevaisuuden”, sanovat puheenjohtajat Marina Lampinen (SYL) ja Mikko Valtonen (SAMOK).

Myös eurooppalaisia korkeakouluopiskelijoita edustava European Students’ Union (ESU) otti keväisessä liittokokouksessaan kantaa sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden takaamiseksi Euroopassa. Koulutukseen ja opiskelijan toimeentuloon kohdistuvat leikkaukset eivät paranna nuorten tilannetta, vaan entisestään kiihdyttävät syrjäytymistä ja työelämän ulkopuolelle jäämistä. ESU vaatii EU:lta toimia nuorten työttömyysasteen vähentämiseksi, työurien pidentämiseksi sekä jäsenmaiden eläkerahastojen suojaamiseksi, jottei niitä käytettäisi kestämättömällä tavalla talouskriisin ratkaisuvälineenä.

“Eurooppalainen opiskelijaliike tekee työtä sen eteen, että jokaisella nuorella on yhtäläinen oikeus ja mahdollisuus koulutukseen ja hyvään elämään. Tähän tavoitteeseen täytyy myös EU:n sitoutua”, puheenjohtajat Marina Lampinen (SYL) ja Mikko Valtonen (SAMOK) painottavat.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Mikko Valtonen (SAMOK), p. 050 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi

puheenjohtaja Marina Lampinen (SYL), p. 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

Linkki European Student’s Unionin kannanottoon:

http://esu-online.org/news/article/6066/BM-64-Intergenerational-equality/

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.