SYL ja SLL: Budjettiriihestä saatava sinetti opiskelijoiden siirrosta yleiseen asumistukeen

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi 30.8.2016

Suomen hallitus kokoontuu Kesärantaan 31.8.-1.9. päättämään tulevan vuoden budjetista. Budjettiriihessä sinetöidään opiskelijoiden toimeentuloon tehtävät massiiviset opintotukileikkaukset, joista hallitus sopi kevään kehysriihessä. Samaisessa kehysriihessä hallitus päätti opiskelijoiden siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin.  Suomen ylioppilaskuntien liitto ja Suomen Lukiolaisten Liitto vaativat, että hallitus vahvistaa budjettiesityksessään kehysriihessä sovitun siirron.

“Hallituksen päätös leikata rajusti korkea-asteen opiskelijoiden opintotukea on lain hyväksymistä vaille valmis. Kehysriihipäätöksen mukaan hallituksen esitys opiskelijoiden siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin piti olla valmis budjettiriiheen mennessä. Konkreettisia esityksiä ei kuitenkaan ole tähän mennessä nähty. Onko hallitus taas pettämässä opiskelijoille antamaansa lupauksen?” kysyy SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen.

Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piirin kohdentaisi asumistukietuuden sitä eniten tarvitseville ja mahdollistaisi nykyistä asumislisäjärjestelmää paremmin täyspäiväisen opiskelun myös kaupungeissa, joissa vuokrat ovat korkealla. Opiskelijoiden asumislisää ei ole korotettu yli 10 vuoteen ja etuus onkin jäänyt nykyisistä keskimääräisistä asumiskustannuksista huomattavasti jälkeen.

“Opiskelija-asuntoja on tarjolla liian vähän joten myös opiskelijat etsivät asuntoja avoimilta vuokramarkkinoilta. Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin vahvistaisi pienituloisten vuokra-asujien välistä oikeudenmukaisuutta ja turvaisi opiskelijoiden asumisen ympäri vuoden,” Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen toteaa.

 

Lisätietoja:

Heikki Koponen, puheenjohtaja, puh. 044 906 5005, etunimi.sukunimi@syl.fi

Silja Silvasti, sosiaalipoliittinen sihteeri, puh. 041 515 2233, etunimi.sukunimi@syl.fi

Elli Luukkainen, puheenjohtaja, puh. 050 433 3171, elli.luukkainen@lukio.fi

Katja Asikainen, sosiaalipoliittinen asiantuntija, puh. 044 31 41 324, katja.asikainen@lukio.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.