SYL: Kaikille alle 25-vuotiaille nuorille maksuton ehkäisy valtakunnallisesti!

“Maksuton ehkäisy on keskeinen seksuaalioikeus”, linjaa Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Heikki Koponen. Nuorilla on oikeus terveyteen, eikä kenenkään tulisi joutua turvautumaan raskaudenkeskeytykseen. Kuntien ja opiskeluterveydenhuollon tulisi lakisääteisesti  tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille nuorille. Nuorille tulee tarjota maksuttomasti sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomeja.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen vastuu on terveydenhuoltolaissa määrätty kunnille ja opiskeluterveydenhuollolle. Lainsäädännöllisillä muutoksilla voidaan taata maksuton ehkäisy kaikille nuorille yhdenvertaisesti eri puolilla Suomea.  Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat suosituksissaan esittäneet, että kunnat tehostaisivat nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita.

Maksuttoman ehkäisyn on todettu lisäävän ehkäisyn käyttöä. Maksuttomasti ehkäisyä tarjoavissa kunnissa nuorten tekemät raskaudenkeskeytykset ja seksitautitartunnat ovat vähentyneet merkittävästi. Esimerkiksi Raumalla, missä maksuton ehkäisy on taattu nuorille vuodesta 2011 lähtien, alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää ilmaisella ehkäisyllä vuosittain 100 000 euroa.

“Vaikka maksuttoman ehkäisyn tuoma taloudellinen säästö terveydenhuoltokustannuksissa on merkittävää, tärkeintä on, että nuoret pysyvät terveinä ja hyvinvoivina eivätkä joudu läpikäymään raskaudenkeskeytystä. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaiden ikäluokassa. Tämän ikäluokan nuoret ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista”, huomauttaa SYL:n hallituksen jäsen Annu Komulainen.

 

Maksuttoman ehkäisyn rinnalla nuorten seksuaaliterveyskäyttäytymiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota. Vaadimme nuorille monipuolisia matalan kynnyksen ehkäisypalveluita, joissa nuoria opastetaan seksuaalisesta turvallisuudesta, seksuaaliseen väkivaltaan puuttumisesta ja avun hakemisesta sekä seksiin liittyvistä terveydellisistä riskeistä, kuten seksitaudeista. Myös seksuaalivähemmistöt on huomioitava palvelujen käyttäjinä.

 

Lisätietoja:

Heikki Koponen, puheenjohtaja, puh 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

Annu Komulainen, hallituksen jäsen (hyvinvointi), puh. 044 906 5004, etunimi.sukunimi@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.