SYL: Kiitos Kela! Veronpalautusten ulosotto velkaansa lyhentäneiltä perutaan!

Kommentti 3.10.2013

Kela on perinyt etuuksien takaisinperinnästä syntyneitä velkoja veronpalautuksista ulosottoteitse vuodesta 2007. Opiskelijoiden kohdalla tämä on tarkoittanut liikaa maksetun opintotuen takaisinperintää. Veronpalautusten ulosottomenettelyä on käytetty kuluvan vuoden alusta myös niiden kohdalla, jotka ovat tehneet velan hoitamiseksi osamaksusuunnitelman ja noudattaneet sitä. Aikaisemmin ulosottomenettely kohdistui vain niihin henkilöihin, jotka olivat laiminlyöneet osamaksusuunnitelmansa.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on kritisoinut sitä, että myös Kelan kanssa sovittua osamaksusuunnitelmaa noudattaneet opiskelijat ovat joutuneet ulosottomenettelyn piiriin.

”Emme ole pitäneet oikeudenmukaisena toimintatapana sitä, että säntillisesti velkaansa maksavat ovat joutuneet ulosottoon. Opiskelijat ovat kuitenkin hoitaneet velkansa erittäin tunnollisesti. Esimerkiksi vuonna 2008 Kela peri opintotukia takaisin 36,7 miljoonaa euroa, joista se oli vuoden 2011 loppuun mennessä saanut peräti 95 prosenttia takaisin”, SYL:n hallituksen puheenjohtaja Marina Lampinen sanoo.

”Upeaa, että Kela on nyt päättänyt perua aiemman päätöksensä veronpalautusten ulosoton velkaansa asianmukaisesti hoitaneilta. Tämä on vastuullista toimintaa”, Marina Lampinen iloitsee.

Kela muistuttaa tiedotteessaan (2.10.), että veronpalautusten ulosmittaus on edelleen mahdollista silloin, kun osamaksusuunnitelmaan ei ole noudatettu. Myös elatusapuvelkoja voidaan edelleen periä veronpalautuksista.

Lisätietoja:
SYL:n puheenjohtaja Marina Lampinen, p. 044 906 5007
SYL:n sosiaalipoliittinen sihteeri Soile Koriseva, p. 041 515 2233
etunimi.sukunimi@syl.fi

Kelan tiedote (2.10.2013):
Kela peruu veronpalautusten ulosoton velkaansa lyhentäneiltä
http://bit.ly/15Nu3vF

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.