SYL kiittää hallitusta opiskelijoiden huomioimisesta työllisyyspaketissa

Kannanotto 

Vapaa julkaistavaksi 11.12.2022

Suomen ylioppilaskuntien liitto kiittää hallitusta sekä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista  ja työministeri Tuula Haataista opintotuen tulorajojen korottamisesta sekä opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin panostamisesta. 

Suomen hallitus julkaisi tänään neuvottelutuloksen 110 miljoonaa euroa julkista taloutta vahvistavasta työllisyyspaketistaan. Pakettiin sisältyy opintotuen tulorajojen pysyvä korottaminen 50 prosentilla vuoden 2023 alusta alkaen sekä miljoonan euron vuosittainen panostus opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin YTHS:n kautta neljän vuoden ajaksi. 

Tulorajat olivat ennen tätä vuotta jääneet kroonisesti jälkeen ansiotason kehityksestä ja korotuspaine oli jo kriittinen. Viime syksyllä päätetty väliaikainen 25 prosentin korotus oli riittämätön laastari tilanteeseen. Nyt hallitus kuuli opiskelijoiden toiveen, korjasi väliaikaisen korotuksen pysyvällä ja lisäksi tuplasi korotuksen. 

“Tämä oli hyvä päätös, joka auttaa vuosittain noin 40 000 opiskelijaa, joilla tulorajat ovat johtaneet opintotuen takaisinperintään. Yksittäisen opiskelijan kannalta korotus tarkoittaa, että toimeentulon järjestämiseen, työntekoon ja kokemuksen hankkimiseen on entistä laajemmin vaihtoehtoja.” kiittää SYL:n puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev.

YTHS:n mielenterveyspalveluihin kohdennettu neljälle vuodelle jakautuva neljän miljoonan euron lisäpanostus ansaitsee myös erityisen kiitoksen. Sillä pystytään vastaamaan opiskelijoiden mielenterveyskriisin asettamiin haasteisiin. Ongelma on kuitenkin paisunut laajaksi, joten muitakin toimenpiteitä vaaditaan tulevina vuosina laajalla rintamalla. 

Tehdyt päätökset olivat tärkeitä opiskelijoiden tilanteen parantamiseksi, mutta SYL huomauttaa, opiskelijoiden toimeentulon parantamiseksi on vielä paljon tehtävää. Tulorajojen korotus ei auta niitä, joiden voimavarat eivät riitä työntekoon ja jotka ovat erityisesti koronan aikana painineet jaksamisen kanssa. 

 

Lisätietoja: 

Puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev

konstantin.kouzmitchev@syl.fi 

044 906 5007

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.