Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL jätti edellisviikolla sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon valtioneuvoston asetuksesta korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon maksuiksi vuonna 2025.
Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksusta
Sosiaali- ja terveysministeriö esitti Kelan perimän opiskelijakohtaisen terveydenhoitomaksun laskemista vuoden 2024 tasosta. Ensi vuodelle esitettiin maksun tasoksi 71,20 euroa, eli 36,60 euroa lukukaudelta. Tänä vuonna terveydenhoitomaksu on ollut 73,60 euroa. Vähennystä tulisi esityksen mukaan 1,20 euroa lukukautta kohden.
SYL kannatti STM:n esitystä. Katsoimme korkeakouluopiskelijoiden tarvitsemien terveydenhoitopalveluiden edellyttävän säätiön resursoimista vastaamaan palveluntarpeen kasvua ja opiskelijamäärien kasvua vastaavaksi. Ensi vuodelle esitetty 307 000 korkeakouluopiskelijaa, joista kansallisen rahoitusosuuden piirissä on 305 000, on SYLin näkemyksen mukaan realistinen opiskelijamäärän arvio.
Kuten asetuksen perustelumuistiossa todettiin, on toteutunut opiskelijamäärä ollut viime vuosina säännönmukaisesti Kelan arvioimaa määrää korkeampi. SYL on useaan otteeseen esittänyt huoltaan opiskelijamäärään kytketystä opiskeluterveydenhuollon rahoitusmallista tilanteessa, jossa toteutuneet korkeammat opiskelijamäärät ovat ylittäneet jatkuvasti talousarviossa laaditun arvion. Määrien poikkeaminen talousarviosta ei lisäksi ole enää 1.1.2024 alkaen johtanut YTHS:n rahoitustason automaattiseen tarkistamiseen, mitä emme ole pitäneet oikeudenmukaisena periaatteena.
Ensi vuoden osalta opiskelijamäärän arvio on ensimmäistä kertaa YTHS:n laajentumisen jälkeen SYLin mielestä odotusarvoisesti realistisella tasolla.
Toivoimme lausunnossamme, ettei säätiö enää ensi vuonna joutuisi kamppailemaan puutteellisen rahoitustason takia kuten kuluvana tänä vuonna. Tämän vuoden osalta tilanne on ollut erityisen kriittinen, kun talousarvion ja päivitetyn ajankohtaisen ministeriön tilannekuvan välinen erotus on kohonnut jo 22 000 korkeakouluopiskelijaan.
SYLin kannatti täten terveydenhoitomaksun pientä alentamista, sillä se johtuu opiskelijamäärien positiivisesta ja kannatettavasta ylöspäin tarkentamisesta. Tällöin maksua maksavien määrän kasvu talousarviossa heijastuu osaltaan myös terveydenhoitomaksun suuruuteen.
Viivästymismaksusta
Sosiaali- ja terveysministeriö esitti, että terveydenhoitomaksun viivästymismaksuun ei tehtäisi 0,34 euron korotusta vaan viivästymismaksu olisi 5,00 euroa myös ensi vuonna.
SYL katsoi lausunnossaan esityksen olevan perusteltu. Maksun pitämisellä ennallaan pitäydytään samalla kuluttajasaatavien perinnässä yleisesti käytetyssä 5 euron maksumuistutuskulussa.
Käyttämättä jääneistä ajoista perittävästä maksusta
Sosiaali- ja terveysministeriö esitti käyttämättä jääneistä ajoista perittävien maksujen pitämistä ennallaan vuodelle 2024 korotetussa tasossa, 56,70 eurossa, mikä on samalla tasolla muun perusterveydenhuollon kanssa.
SYL vastusti esitettyä tasoa ja piti sitä edellisvuoden tavoin opiskelijoiden kannalta kohtuuttomana.
SYLin mukaan 16,70 euroon (+42 % viime vuoden tasoon verrattuna) kohonnut kuluvan vuoden maksukorotus ei ole ollut kohtuullinen. Näkemyksemme perustui opiskelijan jo entuudestaan heikentyneeseen toimeentuloon ja opiskelijoille ensi vuonna kohdistettavaan uuteen toimeentuloleikkaukseen, eli asumislisälle siirtoon 1.8.2025 alkaen.
Katsoimme korotuksen 40 eurosta nykyiseen 56,70 euroon kohdistuneen opiskelijoihin, jotka ovat heikentyneen terveydentilansa suhteen jo entuudestaan haavoittuvassa asemassa. Käyttämättä jäänyt aika voi johtua esimerkiksi mielenterveydessä kohdatuista haasteista, kuten vaikeasta ahdistuneisuudesta tai masennustilasta, tai muusta terveydentilaa ja voimavaroja olennaisesti heikentävästä elämäntilanteesta.
SYL katsoi tämän johdosta, että esitetty maksu saattaisi aiheuttaa jatkossakin opiskeluterveydenhuollolle tilanteita, joissa esimerkiksi mielenterveytensä kanssa kamppaileva opiskelija ei kykene maksamaan aiemmista vuosista selkeästi korotettua maksua, ja maksu saattaa siten edetä perintään saakka. Tämä heikentäisi opiskelijan sen hetkisen tilanteen lisäksi mahdollisesti myös tulevaa toimeentuloa.
Uudet korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT, THL 2024) tulokset vahvistavat opiskelijoiden taloudellisen tilanteen olevan heikentynyt aiemmasta. Toimeentulonsa erittäin niukaksi ja epävarmaksi viimeksi kuluneen vuoden aikana kokeneiden opiskelijoiden osuus on kasvanut selkeästi vuodesta 2021 (13 %) vuoteen 2024 (19 %). Heikentyneen toimeentulon kasvu näkyy tutkimuksen mukaan sekä yliopistossa että ammattikorkeakoulussa opiskelevilla miehillä ja naisilla.
KOTT-tulosten mukaan myös niiden opiskelijoiden osuus, jotka ovat pelänneet ruoan loppuvan rahanpuutteen vuoksi viimeisen vuoden aikana, kasvoi vuodesta 2021 (17 %) vuoteen 2024 (24 %). On todella hälyttävää, että miltei joka neljännes opiskelijoista on pelännyt ruoan loppumista.
SYL esittikin, että käyttämättä jääneestä ajasta maksettava maksu alennettaisiin ensi vuodelle takaisin 40 euroon, jossa se oli vielä vuonna 2023.
Lisätietoja:
Henri Kontkin
Sosiaalipolitiikan asiantuntija
Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry
henri.kontkin@syl.fi
040 413 4411