FSF gav ett utlåtande om avgifterna för studerandehälsovården för högskolestuderande år 2025

Finlands studentkårers förbund FSF lämnade föregående vecka ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om statsrådets förordning om avgifter för studerandehälsovård för högskolestuderande år 2025.

Om hälsovårdsavgift för högskolestuderande

Social- och hälsovårdsministeriet föreslog att den hälsovårdsavgift per studerande som FPA tar ut ska sänkas jämfört med nivån år 2024. För nästa år föreslogs avgiftsnivån vara 71,20 euro, dvs. 36,60 euro per termin. I år har hälsovårdsavgiften varit 73,60 euro. Enligt propositionen blir minskningen 1,20 euro per termin.

FSF understödde SHM:s förslag. Vi ansåg att de hälsovårdstjänster som högskolestuderande behöver förutsätter att stiftelsen tilldelas resurser så att de motsvarar det ökade servicebehovet och det ökade antalet studerande. Enligt FSF:s uppfattning är de föreslagna 307 000 högskolestuderandena, av vilka 305 000 omfattas av den nationella medfinansieringen, en realistisk uppskattning av antalet studerande.

Såsom konstaterades i förordningens motiveringspromemoria har det faktiska antalet studerande under de senaste åren regelbundet varit högre än det antal som FPA uppskattat. FSF har flera gånger uttryckt oro över en finansieringsmodell för studerandehälsovården som är kopplad till antalet studerande i en situation där det faktiska högre antalet studerande kontinuerligt har överskridit den uppskattning som gjorts i budgeten. Från och med den 1 januari 2024 har avvikelsen från beloppen dessutom inte längre lett till en automatisk justering av SHVS finansieringsnivå, vilket vi inte har ansett vara en rättvis princip.

För nästa år är uppskattningen av antalet studerande för första gången efter SHVS-utvidgningen enligt FSF på en förväntat realistisk nivå.

I vårt utlåtande hoppades vi att stiftelsen inte skulle behöva kämpa igen nästa år på grund av den bristfälliga finansieringsnivån på samma sätt som i år. I år har situationen varit särskilt kritisk, då skillnaden mellan budgeten och den uppdaterade aktuella lägesbilden för ministeriet redan har ökat med 22 000 högskolestuderande.

FSF understödde således en liten sänkning av hälsovårdsavgiften, eftersom den beror på en positiv och understödd precisering av antalet studerande uppåt. Då återspeglas ökningen av antalet avgiftsbetalare i budgeten också i hälsovårdsavgiftens storlek.

Om förseningsavgift

Social- och hälsovårdsministeriet föreslog att förseningsavgiften för hälso- och sjukvårdsavgiften inte höjs med 0,34 euro, utan förseningsavgiften är 5,00 euro även nästa år.
FSF ansåg i sitt utlåtande att förslaget var motiverat. Genom att hålla avgiften oförändrad bibehålls samtidigt den påminnelseavgift på 5 euro som allmänt används för indrivning av konsumentfordringar.

Om avgift för oanvända mottagningstider

Social- och hälsovårdsministeriet föreslog att de avgifter som tas ut för oanvända mottagningstider hålls oförändrade på den höjda nivån för 2024, 56,70 euro, vilket är på samma nivå som den övriga primärvården.

FSF motsatte sig den föreslagna nivån och ansåg på samma sätt som året innan att den var orimlig för de studerande.

Enligt FSF har innevarande års avgiftshöjning som stigit till 16,70 euro (+42 % jämfört med fjolårets nivå) inte varit skälig. Vår åsikt grundade sig på den studerandes redan försämrade utkomst och den nya försörjningsnedskärningen som riktas till de studerande nästa år, det vill säga överföringen av bostadstillägget från och med den 1 augusti 2025.

Vi ansåg att höjningen från 40 euro till nuvarande 56,70 euro riktades till studerande som redan är i en sårbar ställning i fråga om sitt försämrade hälsotillstånd. Oanvända mottagningstider kan till exempel bero på utmaningar i den psykiska hälsan, såsom svår ångest eller depression, eller någon annan livssituation som väsentligt försämrar hälsotillståndet och resurserna.

FSF ansåg därför att den föreslagna avgiften även i fortsättningen kan orsaka studerandehälsovården situationer där till exempel en studerande som kämpar med sin psykiska hälsa inte kan betala en klart förhöjd avgift från tidigare år och avgiften därmed kan gå vidare till indrivning. Detta skulle försämra den studerandes nuvarande situation och eventuellt även den framtida utkomsten.

De nya resultaten av undersökningen om högskolestuderandes hälsa och välbefinnande (KOTT, THL 2024) bekräftar att de studerandes ekonomiska situation har försämrats jämfört med tidigare. Andelen studerande som upplevt sin utkomst som mycket knapp och osäker under det senaste året har tydligt ökat från 2021 (13 %) till 2024 (19 %). Enligt undersökningen syns den försämrade utkomsten bland både män och kvinnor som studerar vid universitet och yrkeshögskolor.

Enligt KOTT-resultaten ökade också andelen studerande som varit rädda för att maten skulle ta slut på grund av brist på pengar under det senaste året från 2021 (17 %) till 2024 (24 %). Det är verkligen alarmerande att nästan var fjärde studerande har varit rädd för att maten ska ta slut.

FSF föreslog att den avgift som ska betalas för oanvända mottagningstider ska sänkas till 40 euro nästa år, såsom den ännu var 2023.

Mer information:

Henri Kontkin
Sakkunnig i socialpolitik
Finlands studentkårers förbund (FSF) rf
henri.kontkin@syl.fi
040 413 4411

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.