SYL lausui valinnanvapauslaista

Sote ei jätä juuri ketään rauhaan, ei opiskelijoitakaan. Toimivalla ja kattavalla opiskeluterveydenhuollolla on todella suuri merkitys opiskelukyvyn edistämisessä ja ylläpitämisessä, sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä varhaisessa ongelmiin puuttumisessa. Opiskeluterveydenhuoltoon panostaminen on erinomaista pitkän aikavälin politiikkaa: se auttaa yksilöitä nykyhetkessä ja ehkäisee tulevaisuuden ongelmia.

Lausuntoaika valinnanvapauslaista päättyi tänään. Myös SYL lausui tästä paljon keskustelua herättäneestä uudistuksesta. Meidän lausuntomme keskittyi kuitenkin vain yhteen seikkaan: lakiesityksessä on tehty tärkeä linjaus ja jätetty opiskeluterveydenhuolto valinnanvapauden ulkopuolelle. Vain tällä tavalla voidaan varmistaa yhtenäinen, kaikkia opiskelijoita palveleva opiskeluterveydenhuolto.

Opiskeluterveydenhuollon ja oppilaitoksen välinen yhteys on välttämätöntä turvata. Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu olennaisena osana opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen, minkä lisäksi opiskeluterveydenhuollossa tulee olla erityisosaamista juuri opiskelijuuteen liittyvistä kysymyksistä. Nämä tavoitteet voidaan turvata vain pitämällä opiskeluterveydenhuolto valinnanvapauden ulkopuolella. Tästä SYL ja sote-valmistelijat olivat onneksi samaa mieltä.

Sini Terävä
sosiaalipolitiikan asiantuntija

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.