SYL: Päättäjät, puolustakaa ihmisyyttä, tuomitkaa vihapuhe!

Kannanotto 29.5.2013

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on seurannut huolissaan mediassa viime viikkoina vellonutta keskustelua. Milloin kielletään seksuaalivähemmistöjen oikeus avioliittoon, milloin uhkaillaan kokonaisia perheitä näiden äidinkielen takia. Pelko on saapunut myös yliopistoyhteisöihin, joissa muun muassa rasismia tutkivia on uhkailtu valitun aihepiirin vuoksi. Eikä tilanne ole parempi muuallakaan Euroopassa. Äärioikeiston nousu uhkaa tasa-arvoista yhteiskuntaa rakentaneita arvoja, kuten ihmisten koskemattomuutta, kaikkien yhdenvertaisuutta ja lopulta perimmäistä ihmisyyttä.

“Mikä meitä oikein vaivaa? Jo Ranskan suuri vallankumous määritteli tasa-arvoisuuden, ihmisyyden ja vapauden länsimaisiksi perusperiaatteiksi. Olemmeko nyt heittämässä nuo arvot romukoppaan? Poliitikot, pelkäättekö tosiaan ääriliikkeitä niin paljon, ettette uskalla nousta puolustamaan ihmisoikeuksia ja ihmisyyttä?” ihmettelee SYL:n puheenjohtaja Marina Lampinen.

SYL vaatii suomalaisia päättäjiä tuomitsemaan yhteistuumin vihapuheen ja syrjinnän.

“Päättäjillä on nyt tuhannen taalan paikka osoittaa, millaiseen ajatteluun ja arvopohjaan toimintansa perustavat. Onko tärkeämpää olla hiljaa vaalimenestyksen toivossa vai korottaa äänensä puolustamaan väärin kohdeltuja, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa?” SYL:n hallituksen yhdenvertaisuusvastaava Aino-Kaisa Manninen kysyy.

Suomalaisessa yhteiskunnassa täytyy olla tilaa ja paikka kaikille. Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään sen vuoksi, millainen on. SYL edellyttää, että kaikille taataan oikeus koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään.

SYL muistuttaa siitä, että vihapuheessa ei ole kyse sananvapaudesta. “Kenelläkään ei ole sananvapauteen vedoten oikeutta uhata toista väkivallalla tai muullakaan tavoin. Suomalainen laki suojelee ihmisten henkeä ja koskemattomuutta myös sanallisilta hyökkäyksiltä. Tämä on kaikkien syytä muistaa”, lopettavat Lampinen ja Manninen.

Lisätiedot:
Marina Lampinen, puheenjohtaja, p. 044 906 5007
Aino-Kaisa Manninen, hallituksen jäsen, p. 044 906 5006
etunimi.sukunimi@syl.fi
www.facebook.com/SYL.FIN
www.twitter.com/SYL_FIN

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.