SYL tuomitsee ehdotuksen leikata opiskelijoiden asumisen tukea

Kannanotto 

Vapaa julkaistavaksi 26.11.2021

Suomen ylioppilaskuntien liitto tuomitsee kokoomuksen esittämän opiskelijoiden asumisen tukien leikkaamisen. Puolue esitti vaihtoehtobudjetissaan korkeakouluopiskelijoiden siirtoa takaisin opintotuen asumislisän piiriin.

“Kokoomuksen perustelut ovat puutteelliset ja opiskelijoiden toimeentulon niukkuus jätettiin huomiotta. Vaikuttaa siltä, että kokoomuksen toimistolla on katsottu tilastoa ja päätetty leikata näkemättä ihmistä ja muita tekijöitä päätöksen taustalla. SYL tuomitsee vastuuttoman politiikan opiskelijoiden kustannuksella”, puheenjohtaja Annika Nevanpää kommentoi.

Opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin paransi opiskelijoiden tuen tasoa keskimäärin 62 eurolla opiskelukuukaudessa heti vuonna 2017 toteutetun siirron jälkeen. SYL muistuttaa, että samaan aikaan opintorahaa leikattiin 86 eurolla. 

Opiskelijoille kohdistuvat asumisen tuet ovat kasvaneet, mutta siihen ovat vaikuttaneet myös muut tekijät kuin siirto asumistuen piiriin. Samaan aikaan opiskelijoiden määrä on kasvanut, koronapandemia on heikentänyt opiskelijoiden tuloja ja asumistukeen on tehty lakisääteiset indeksikorotukset. Myös tukikulujen laskentatapa muuttui yksilökohtaisesta ruokakuntakohtaiseksi, joten vertailu on sen vuoksi vaikeaa. 

Asumistuessa on kuitenkin ongelmia, jotka on ratkaistava. Tukea tulee kehittää yksilökohtaisempaan suuntaan, jotta opiskelijat voivat paremmin etsiä edullisempia asumisratkaisuja kimppakämpistä ja muuttamalla yhteen kumppaninsa kanssa, mitä nykyinen asumistuki tehokkaasti estää. Ratkaisu ei ole kohti vanhaa peruuttaminen vaan nykyisten ongelmien ratkaiseminen tulevaisuutta varten. 

“SYL on valmis katsomaan kokoomuksen harkitsematonta ehdotusta huomiohakuisena opposition heittona, jolla raivattiin vaihtoehtobudjettiin näennäisiä miljoonia käytettäväksi hyvään ja kauniiseen. Opiskelijoiden heikko taloudellinen tilanne on otettava kuitenkin vakavasti. Kutsumme myös kokoomuksen kehittämään opiskelijoiden asumistukea rakentavalla ja tosiasioihin perustuvalla tavalla”, Nevanpää haastaa. 

 

Lisätietoja: 

SYL:n puheenjohtaja Annika Nevanpää

annika.nevanpaa@syl.fi 

044 906 5007

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.