SYL vastustaa alueellista opintolainahyvitystä 

Kannanotto 

Vapaa julkaistavaksi 8.10.2021

 

Opintotukea on vahvistettava opiskelijoiden sosiaaliturvana, joka takaa opiskelun aikaisen toimeentulon. Alueellinen opintolainahyvitys alistaisi opintotuen aluepolitiikan välineeksi.

Suomen ylioppilaskuntien liitto vastustaa alueellista opintolainahyvitystä. 

Opintotukijärjestelmä on korkeakouluopiskelijoiden ensisijainen toimeentulon lähde ja sosiaaliturva, jota ei tule alistaa muiden poliittisten päämäärien välineeksi. Opintotuessa on merkittäviä puutteita: sen taso on alhainen, sen kesto liian lyhyt, ehdot tiukat ja järjestelmä turhan monimutkainen. Näiden korjaamisen tulisi olla opintotuen kehittämisen pääasiallisia tavoitteita ja siihen liittyvän poliittisen päätöksenteon keskiössä. 

“Opintotuen, kuten muidenkin sosiaalietuuksien, tulee olla kaikille käyttäjilleen yhdenvertaisia riippumatta asuinpaikasta tai opiskelualasta. Alueelliseen opintolainahyvitykseen suunnitellut alakohtaiset ja alueelliset ehdot olisivat vakavalla tavalla tämän yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisia”, puheenjohtaja Annika Nevanpää jyrähtää. 

SYL on laajemminkin huolissaan voimakkaasti lisääntyvästä opiskelijoiden velkaantumisesta eikä tahdo enää uusilla rakenteilla vahvistaa opintolainan merkitystä opiskelijoiden päätöksiä ohjaavana voimana. Lainapainotteista järjestelmää ei pidä entisestään vakiinnuttaa luomalla erilaisia kannustinehtoja lainan anteeksi saamiselle. 

Opintotukea on vahvistettava opiskelijoiden sosiaaliturvana, joka takaa opiskelun aikaisen toimeentulon. SYL ei voi hyväksyä opintotuen muokkaamista työllisyys-, talous- tai aluepolitiikan välineeksi.

 

Lisätietoja:

Annika Nevanpää, puheenjohtaja

annika.nevanpaa@syl.fi

044 906 5007

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.