SYL: Yliopistot laiminlöivät hakijan edun

Kannanotto

Vapaa julkaistavaksi 30.4.2020 klo 6.00

Yliopistot ovat tiedottaneet eilen ja tänään päätöksistään kevään opiskelijavalintojen järjestämisestä. Tietojen mukaan todistusvalintaa on usealla alalla ja monessa yliopistossa kasvatettu merkittävästi, jopa yli 70 prosenttiin. SYL on pettynyt yliopistojen päätöksiin kasvattaa todistusvalinnan osuutta merkittävästi.

Näin suuri todistusvalinnan kasvattaminen on hakijoiden oikeusturvan ja yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallista. Todistusvalinnan kasvattamista on perusteltu muun muassa sillä, että sen avulla valintakokeisiin osallistuu vähemmän hakijoita. Suuria etävalintakokeita, joihin tulee osallistumaan tuhansia hakijoita, ollaan joka tapauksessa järjestämässä. Myöskään kaikilla hakupainealoilla, kuten oikeustieteellisen yhteisvalinnassa, todistusvalintakiintiötä ei kasvatettu. 

“Odotimme yliopistoilta paljon enemmän ymmärrystä hakijoiden vaikeaa tilannetta ja hätää kohtaan. Hakijoiden yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä yliopistoon olisi luullut olevan prioriteettilistalla korkeammalla”, SYL:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Hautamäki ärähtää.

Todistusvalinnan suurin ongelma on se, ettei kaikilla yliopisto-opinnoista kiinnostuneilla hakijoilla ole mahdollisuutta hakea sen kautta. Todistusvalinta ei tällä hetkellä huomioi esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen päättötodistusta. On mahdollista, että valintakoekiintiössä olevien paikkamäärien vähentyessä hakijoita voi olla yhtä opiskelupaikkaa kohti entistä enemmän. On vaarana, että hakijan mahdollisuus tulla valituksi valintakokeella heikkenee yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta merkittävästi.

“On vastuutonta tehdä näin radikaaleja ratkaisuja kesken valintaprosessin. Monet hakijat ovat voineet luottaa pääsevänsä valintakokeeseen ja valmistautuneet siihen, mutta nyt kiintiö on pienempi. Sääntöjen muuttaminen kesken matkan ei ole hakijan kannalta kovin oikeudenmukaista”, SYL:n hallituksen jäsen Paula Karhunen huomauttaa.

Hakijoilta on vaadittu venymistä jo vuosien ajan lukuisten muutosten niin ensikertalaiskiintiöiden kuin todistusvalinnan edessä. Tällä kertaa, kun järjestelmän olisi pitänyt venyä hakijoiden puolesta, kädenojennus jäi aivan puolitiehen.

Lisätietoja: 

Paula Karhunen

hallituksen jäsen 

paula.karhunen@syl.fi 

044 906 5001

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.