SYLin terveiset kehysriiheen: kohtuullisuuden raja on jo ylitetty

Suomen hallitus kokoontuu ensi viikolla kehysriiheen neuvottelemaan julkisen talouden suunnitelmasta. Mediassa on puhuttu valtiontalouden tasapainottamisesta jopa kolmen miljardin euron edestä. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) vaatii hallitukselta kohtuullisuutta: opiskelijat on jätettävä lisäleikkausten ulkopuolelle. Myös YTHS:n resurssit on turvattava.

”Opiskelijat ovat joutuneet hallituksen sopeutustoimien kohteeksi jo kohtuuttomasti. Julkisen talouden sopeuttaminen ei voi pohjautua tulevaisuudelta leikkaamiseen”, SYLin puheenjohtaja Akseli Tiitta linjaa.

Voimaan astuneet asumistuen leikkaukset osuvat vakavasti opiskelijoihin niiden leikatessa lähes viidesosan opiskelijoiden toimeentulosta vuoteen 2027 mennessä. Lisäksi opintorahan indeksijäädytys pitää opintorahan tason riittämättömänä ja opintolainan valtiontakauksen nosto ajaa opiskelijat entistäkin syvemmälle velkakuoppaan. Mahdolliset lisäheikennykset opiskelijoiden toimeentuloon tulisivat vääjäämättä näkymään toimeentulotuen käytön kasvuna.

”Kohtuus on unohdettu myös korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon rahoituksen tarkistamisessa, joka ei ole vastannut opiskelijamäärän, palvelutarpeen tai yleisten kustannusten kasvua”, Tiitta jatkaa.

Opiskelijan terveyden ja hyvinvoinnin paras kumppani, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS), kohtaa tänä vuonna ennennäkemättömiä haasteita yrittäessään hoitaa opiskelijoita liian niukalla rahoituspohjalla. Säätiön rahoitus opiskelijaa kohden on laskussa eikä siinä ei ole huomioitu inflaatiota tai kasvanutta opiskelijamäärää. Vastatakseen kustannusten kasvuun säätiö tarvitsisi noin 6,6 miljoonaa euroa lisää valtionrahoitusta.

Opiskelijoiden terveydenhuollostaan maksama rahoitusosa on jo nousussa, sillä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksua maksavien opiskelijoiden määrä on talousarviota laadittaessa ennustettu alakanttiin. Opiskelijat tulevat siis osaltaan vahvistamaan YTHS:n rahoitusta talousarvioon nähden. SYL edellyttääkin nyt samaa valtiolta.

”Toivotamme hallitukselle viisautta kehysriiheen ja muistutamme, että opiskelijoiden toimeentulossa ja terveydenhuollossa kohtuullisuuden rajan yli on jo menty. Opiskelijat eivät voi jälleen olla sopeutusten kohteena talouspaineista huolimatta”, Tiitta summaa.

Lisätietoja:

Akseli Tiitta
Hallituksen puheenjohtaja
044 906 5004
akseli.tiitta@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.