SYL:n ilmastoverkosto: Vegaaniseen opiskelijaruokailuun siirryttävä kaikilla kampuksilla

Vuoden 2022 IPCC:n raportti oli hälyttävä. Nykyisillä päästövähennyksillä olemme menossa kohti kolmen asteen lämpenemistä vuoteen 2100 mennessä, vaikka kriittisenä rajana pidetään 1,5 astetta. Eläintuotanto aiheuttaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n arvion mukaan noin 15 prosenttia kaikista ihmisen aiheuttamista ilmastoa lämmittävistä päästöistä. Valtioneuvoston RuokaMinimi-hankkeen loppuraportin mukaan liha- ja maitotuotteet aiheuttavat yhteensä 65% keskimääräisen suomalaisen ruokavalion ilmastovaikutuksista. Yliopistot voivat siis tehokkaasti vähentää päästöjään tarjoamalla opiskelijoille vegaanista ruokaa.

Ruokaviraston ravitsemussuosituksissa vegaaniruokavalion todetaan sopivan kaikenikäisille huolellisesti koottuna. Aikuisten ravitsemussuosituksissa korostuu kasvisten lisääminen ruokavalioon ja puolestaan lihavalmisteiden rajoittaminen. Siispä monipuolinen vegaaniruokavalio on terveysnäkökulmastakin suositeltava.

Tiedeyhteisönä velvollisuutemme on toimia edelläkävijöinä tieteellisen tutkimustiedon viemisessä käytäntöön. SYL ja monet ylioppilaskunnat ovat tehneet toimia siirtyäkseen järjestämissään tapahtumissa kasvipohjaiseen ruokailuun. SYL on myös arvoissaan sitoutunut toimimaan edelläkävijänä ja kestävän tulevaisuuden rakentajana. Opiskelijaliikkeen ja tiedeyhteisön vaatimukset ilmastotoimille on nyt toteutettava laajasti koko yliopistoyhteisössä.

Opiskelijaravintolat toimivat Kelan ateriatuen piirissä ja Kelan kriteereillä sekä suosituksilla onkin suuri rooli siinä, mihin suuntaan opiskelijaruokailua kehitetään. Kelan korkeakouluopiskelijoiden ruokasuositus ei velvoita tarjoamaan eläinperäisiä ruokavalmisteita sellaisissa ravintoloissa, joissa tarjotaan ainoastaan kasvisruokaa. Suosituksessa on kuitenkin maininta, jonka mukaan pelkästään vegaanista ruokaa tarjoavan opiskelijaravintolan lähellä kampuksella tulee olla sekaruokaa tarjoava opiskelijaravintola. Sekaruoan tarjoamisen perusteena lienee tasa-arvoisen ruokailun mahdollistaminen esimerkiksi erityisruokavaliota noudattaville henkilöille. Vaatimus siitä, että vegaaniravintoloiden läheisyydessä täytyy olla sekaruokaravintola, asettaa ilmastokestävää ruokailua toteuttavat ravintolat muita heikompaan asemaan ravintoloiden välisen kilpailun näkökulmasta.

Kela pyrkii edistämään terveellisen ja kestävän ruokavalion toteutumista suosituksillaan. Eläinperäisen ruokavalion edistäminen ei kuitenkaan toteuta kestävyyden tavoitetta. Erityisruokavalioiden toteutuminen on edelleen varmistettava opiskelijaravintoloissa, mutta sen sijaan, että vegaaninen ruoka on saatavilla erityisruokavaliona, on painotus siirrettävä vegaanisen ruoan ensisijaisuuteen. Kelan ruokasuosituksia on muutettava vegaaniruokailuun kannustaviksi poistamalla maininnat sekaruokaravintoloiden vaatimuksista.

SYL:n ilmastoverkosto vaatii kaikkien opiskelijaravintolatoimijoiden siirtymistä vegaaniseen tarjontaan, jotta voimme yliopistoyhteisössä toimia edelläkävijöinä ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa ja edistää osaltamme kansallisia ja EU-tason päästövähennystavoitteita. Yhteisönä kannamme vastuun paremmasta tulevaisuudesta, emmekä sysää vastuuta ilmastotoimista yksilölle.

SYL:n ilmastoverkosto on itsenäinen toimija, joka vaatii kunnianhimoisia ilmastotekoja ja koostuu seuraavista jäsenistä:

Puheenjohtaja: Liina Korkiamäki (JYY)
Suvi-Tuuli Ryhänen (LTKY)
Tiitu-Lotta Paju (OYY)
Julia Kerkelä (LYY)
Oskari Hakala (JYY)
Silja Kallio (HYY)
Mari Van Den Berg (TYY)
Laura Koivisto (VYY)
Hanna Vähävuori (TREY)
Katja Karjalainen (LYY)

Lisätiedot:
Liina Korkiamäki
SYL:n ilmastoverkoston puheenjohtaja
liina.korkiamaki@jyy.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.