SYL:n liittokokous: Perheellisten opiskelijoiden opiskelumahdollisuudet turvattava

Kannanotto 21.11.2015

Sipilän hallituksen leikkaukset ovat käyneet opiskelevien lapsiperheiden kukkarolle monella tapaa, esimerkkinä opintotuen leikkaukset, lapsilisien indeksipoisto, terveyskeskus- ja lääkekorvausten omavastuun korotukset. Jo tällä hetkellä yli 60 % opiskelijalapsiperheistä elää köyhyysrajan alapuolella. Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) liittokokous tuomitsee opiskelijoiden toimeentuloon kohdentuvat leikkaukset ja kehottaa Suomen hallitusta arvioimaan eri leikkauspäätösten kumuloitumista erityisesti perheellisille opiskelijoille ennen historiallisten suurten leikkausten tekemistä.

Perheelliset opiskelijat taiteilevat jo nyt monen tulen välissä: opintorahan heikon tason vuoksi suurin osa perheellisistä opiskelijoista jonglööraa opiskelun, palkkatyön ja lapsista huolenpitämisen välillä. Tässä tilanteessa opinnot jäävät liian usein perheen toimeentulon turvaamisen jalkoihin. Mikäli opintorahaa leikataan, jäävät yhä useamman perheellisen opiskelijan opinnot kesken tämän taloudellisen kurimuksen vuoksi.

Yliopisto-opiskelijoista joka kuudes on perheellinen.  Tämän joukon tarpeet on korkea aika ottaa huomioon korkeakouluissa ja sosiaaliturvassa. Perheellisten opiskelijoiden tukeminen on jäänyt lapsenkenkiin niin yhteiskunnan kuin korkeakoulujenkin taholta. On vaikea uskoa, että vielä vuonna 2015 yliopiston kursseilta saattaa lentää ulos sairaan lapsen hoitamisen takia. Yliopistojen tulee luoda sisällään selkeämmät käytänteet sille, millä tavoin perheellisiä opiskelijoita voidaan tukea opintojen suorittamisessa. Nykyinen käytäntö, jossa opiskelija on pitkälti kurssin järjestävän opetushenkilön suopeuden varassa, on kestämätön.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

Jari Järvenpää, puheenjohtaja

Juha Töyrylä, pääsihteeri

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kaksipäiväinen liittokokous järjestetään Espoon Korpilammella pe–la 20.–21. marraskuuta. Liittokokous käyttää ylintä päätösvaltaa, ja valitsee SYL:lle uuden puheenjohtajan ja kuusi muuta hallituksen jäsentä ensi vuodelle sekä linjaa ensi vuoden tavoitteista ja toiminnasta.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Jari Järvenpää, p. 044 906 5007

hallituksen jäsen Silja Silvasti, p. 044 906 5004
etunimi.sukunimi@syl.fi

Opiskelijan paremman huomisen puolesta

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry on Suomen suurin yliopisto-opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestö ja se edustaa noin 132 000 opiskelijaa. Järjestön tehtävänä on edistää opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia, opiskelijan asemaa yliopistoyhteisössä ja yhteiskunnassa sekä kansainvälisessä toiminnassa.

www.syl.fi
www.facebook.com/SYL.FIN

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.