Terveisiä Etiopian hankeseurantamatkalta

SYL tukee vammaisten opiskelijoiden korkeakoulutusta kolmessa julkisessa yliopistossa Etiopiassa. Hanke vahvistaa vammaisten korkeakouluopiskelijoiden inkluusiota perustamalla tai vahvistamalla yliopistojen vammaispalveluita. Hanke rahoitetaan Ulkoministeriön hanketuella. Marraskuun monitorointimatkalle osallistuivat SYLin asiantuntija Meri Leppänen, kehitysyhteistyöneuvottelukunnan jäsen Venla Lehtinen ja HYYn kehitysyhteistyövaliokunnan jäsen Hanna Saino.

Mielessäni Etiopia on äärimmäisyyksien maa. Runsautta ja ylellisyyttä, hotellien glamouria, mutta myös äärimmäistä köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Polttavan kuumat päivät ja petollinen auringonpaiste, joita tasapainottaa kylmät yöt. Vuosituhansia vanhat kulttuuriperinteet ja omaleimainen ruokakulttuuri sekoittuvat moderniin teknologiaan ja monikulttuurisuuteen. Hankeseurantamatkalla viettämämme reilu viikko oli kiireinen, mutta sitäkin palkitsevampi.

Lämpimästi tervetulleina Bahir Darissa

Ensimmäisenä päivänä tapasimme ECDD-kumppanimme Yohanneksen ja Hanan, joiden kanssa tulisimme viettämään seuraavan viikon. Suuntasimme saman tien takaisin lentokentälle ja kohti Bahir Daria. Kaupunki sijaitsee Amharan alueella, joka on ollut jännitteiden kohtauspaikka viime vuosina. Konflikti ei kuitenkaan ole tällä hetkellä aktiivinen kaupungissa, vaan vaaran paikat sijaitsevat alueen reunamilla.

Bahir Darissa vierailimme ECDD:n aluetoimistolla, jossa saimme paljon kiitosta saapumisestamme kaupunkiin. Monet kansalaisjärjestöt ja hankekumppanit ovat vetäytyneet alueelta kokonaan konfliktin vuoksi.

Bahir Darin yliopistolla meidät otettiin vastaan ​​avosylin. Yliopiston rehtori kertoi, että hänen oma professorinsa ja mentorinsa, yliopiston edellinen rehtori, oli opiskellut Oulun yliopistossa. Yliopiston kampuksella saimme tavata opiskelijoita, jotka kertoivat projektin vaikutuksista elämäänsä. Vammaiset opiskelijat olivat tyytyväisiä projektin kautta saavutettuihin muutoksiin.

Kampuksille on hankkeen myötä hankittu apuvälineitä, kuten ääninauhureita, pistekirjoittimia ja tietokoneita. Kampuksilla on myös tehty esteettömyyskartoitus fyysisesti esteettömien paikkojen tunnistamiseksi, ja osa näistä paikoista korjataan saavutettaviksi ensi vuonna. Erityisesti ECDD:n tarjoamat erilaiset koulutukset ovat tuottaneet tulosta. Koulutukset ovat voimaannuttaneet opiskelijoita ja tehneet heistä tietoisempia omista oikeuksistaan. Lisäksi ne ovat tavoittaneet myös yliopiston henkilökuntaa, mikä on johtanut laajempaan asennemuutokseen. Vierailimme myös kampuksen vammaispalvelukeskuksessa ja osallistuimme uusille vammaisille opiskelijoille tarkoitettuun tervetuliaistapahtumaan. Olin iloinen, että päätimme vierailla tässä upeassa kaupungissa ulkoisista epävarmuustekijöistä huolimatta.

Matka etelään: Wolaita Sodo ja Hawassa

Matkan toinen pääaktiviteetti oli vierailu Wolaita Sodon yliopistolla. Wolaita sijaitsee Etelä-Etiopian alueellisessa osavaltiossa kukkoloiden ja vuorten ympäröimänä.Ympäristö on kuivaa savannia ja aurinko on päiväsaikaan paahtavan kuuma.

Tapasimme jälleen vammaisia ​​opiskelijoita, ja he olivat innostuneita ja aktiivisia keskusteluissa, joita saimme käydä heidän kanssaan. Huomasimme täällä kuitenkin saman kuin Bahir Darin yliopistossa: naispuolisia opiskelijoita oli huomattavasti vähemmän kuin miespuolisia. Hankkeessamme pyritään käsittelemään myös sukupuolikysymyksiä ja huomioimaan intersektionaalisuutta. Vieraillessamme Ethiopian Women with Disabilities National Association -järjestössä keskustelimme siitä, kuinka vammaiset naiset ovat alttiimpia myös esimerkiksi seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Pääsimme paikan päällä ajankohtaisesti myös viettämään kansainvälistä vammaisten päivää. Erilaiset juhlallisuudet päivän äärellä olivatkin loistava päätös matkallemme.

Visio tulevaisuudelle

Hankkeseurantamatkalla saimme vaikutelman, että sekä työtämme että Suomen laajempaa vammaistyötä Etiopiassa arvostetaan suuresti. Suomalaiseen tyyliin tunsimme myös hieman hämmennystä Suomen saamasta ylistysksestä. Etiopiassa meitä pidettiin edelläkävijöinä, mutta huomasimme myös, kuinka paljon tietoa ja asiantuntemusta etiopialaisilla toimijoilla on vammaiskysymyksistä ja kuinka paljon voimme myös oppia heiltä.

SYLillä on pitkä historia kehitysyhteistyössä. Nyt kun olen nähnyt hankkeemme vaikutukset omakohtaisesti, toivon vilpittömästi, että kehitysyhteistyön rooli opiskelijaliikkeessä vahvistuu tulevaisuudessa entisestään.

Venla Lehtinen
SYLin kehitysyhteistyöneuvottelukunnan jäsen

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.