Hälsningar från projektuppföljningsresan till Etiopien

FSF stöder högskoleutbildningen för studerande med funktionsnedsättning vid tre offentliga universitet i Etiopien. Projektet stärker inkluderingen av högskoleskolestuderande med funktionsnedsättning genom att inrätta eller stärka universitetens funktionshinderservice. Projektet finansieras med projektstöd från utrikesministeriet. I uppföljningsresan i november deltog Mari Leppänen, sakkunnig vid FSF, Venla Lehtinen, medlem i delegationen för utvecklingssamarbete och Hanna Sainio, medlem i HUS:s utskott för utvecklingssamarbete.

Jag tänker på Etiopien som ett land av ytterligheter. Överflöd och lyx, hotellens glamour, men också extrem fattigdom och ojämlikhet. Brännande varma dagar och förrädiskt solsken som balanseras upp av kalla nätter. De tusentals år gamla kulturtraditionerna och den särpräglade matkulturen blandas med modern teknologi och mångkulturalism. Vår projektuppföljningsresan på en dryg vecka var hektisk, men desto mer belönande.

Varmt välkomna till Bahir Dar

Den första dagen träffade vi våra ECDD-kollegor Yohannes och Hana som vi skulle umgås med under veckan. Vi åkte direkt tillbaka till flygfältet och mot Bahir Dar. Staden är belägen i Amhararegionen som har varit en konfliktfylld plats under de senaste åren. För närvarande är dock konflikten inte aktiv i staden, de farliga platserna är i utkanten av regionen.

I Bahir Dar besökte vi ECDD:s regionalbyrå, där vi fick stor uppskattning för vår ankomst till staden. Många icke-statliga organisationer och projektkollegor har helt dragit sig tillbaka från området på grund av konflikten.

På universitetet i Bahir Dar togs vi emot med öppna armar. Universitetets rektor berättade att hans egen professor och mentor, universitetets tidigare rektor, hade studerat vid Uleåborgs universitet. På universitetets campusområde träffade vi studerande som berättade om projektets inverkan på deras liv. Studerande med funktionsnedsättning var nöjda med de förändringar projektet åstadkommit.

I och med projektet har man skaffat hjälpmedel för campusområdena, såsom ljudbandspelare, punktskrivare och datorer. Man har också gjort en tillgänglighetskartläggning på campusområdena för att identifiera fysiskt tillgängliga platser. En del av dessa platser byggs om så att de är tillgängliga nästa år. Särskilt ECDD:s olika utbildningar har gett resultat. Utbildningarna har stärkt de studerande och gjort dem mer medvetna om sina rättigheter. Dessutom har de nått ut till universitets personal, vilket har lett till en mer omfattande attitydförändring. Vi besökte också funktionshinderservicecentret på campusområdet och deltog i ett välkomstevenemang för nya studerande med funktionsnedsättning. Jag var glad över att vi bestämde oss för att besöka denna fantastiska stad trots yttre osäkerhetsfaktorer.

Resan söderut: Wolaita Sodo och Hawassa

Den andra huvudaktiviteten under resan var besöket på universitetet i Wolaita Sodo. Wolaita ligger i en regional delstat i södra Etiopien, omgiven av kullar och berg. Omgivningen består av torr savann och solen bränner het under dagen.

Vi träffade igen studerande med funktionsnedsättning. De var entusiastiska och aktiva i de diskussioner som vi fick föra med dem. Vi observerade dock samma sak här som vid universitetet i Bahir Dar: andelen kvinnliga studerande är betydligt färre än de manliga. Inom vårt projekt strävar vi också efter att behandla könsfrågor och beakta intersektionalitet. Under besöket på organisationen Ethiopian Women with Disabilities National Association diskuterade vi hur kvinnor med funktionsnedsättning även är mer utsatta för sexuellt utnyttjande.

Vi firade också den internationella dagen för personer med funktionshinder på plats. De olika högtidligheterna inför dagen var en utmärkt avslutning på vår resa.

Vision för framtiden

Under projektuppföljningsresan fick vi intrycket att vårt arbete och det mer omfattande arbete som Finland utför för personer med funktionsnedsättning i Etiopien är mycket uppskattat. Enligt finländsk manér kände vi oss ändå lite förvirrade av de lovord som gavs Finland. Vi betraktas som föregångare i Etiopien, men vi lade också märke till hur mycket kunskap och expertis de etiopiska aktörerna har om funktionshinderfrågor och hur mycket vi kan lära av dem.

FSF har en lång historia inom utvecklingssamarbetet. När vi nu har sett hur inflytelserikt vårt projekt är hoppas jag uppriktigt att utvecklingssamarbetets roll i studentrörelsen kommer att stärkas ytterligare i framtiden.

Venla Lehtinen
Medlem i FSF:s delegation för utvecklingssamarbete

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.