Terveisiä luennolta budjettiriiheen: Ettehän vie seiniä ympäriltä ja penkkejä alta!

Tiedote 8.9.2015

Maan hallitus kokoontuu budjettiriiheen ke-to 9.-10. syyskuuta. Monena vuonna budjettikäsittelyn eri vaiheissa myös korkeakouluopiskelijat ovat kokoontuneet Säätytalon eteen muistuttamaan koulutuksen merkityksestä. Tällä kerralla opiskelijaliike istuu luennolla, eikä valitettavasti pääse valvomaan budjettiriihtä.

“Toivottavasti hallitus ei kuitenkaan ajattele, että kun olemme poissa näkyvistä, olemme samalla poissa mielestä. Suomen kilpailukyky on yhä suuremmin kiinni osaamisesta. Jos osaamisen tasoa lasketaan ja koulutuksesta säästetään, on sillä suorat ja vakavat seuraukset – ja niitä ei ole nyt ihan loppuun asti ajateltu”, sanoo puheenjohtaja Jari Järvenpää Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL).

Koulutuksen kärkihankkeisiin on luvattu 300 miljoonaa euroa, mutta valitettavasti tämä ei tee tyhjäksi tuplamäärää säästöjä, joita koko koulutussektorille suunnitellaan. Massiivisia leikkauksia on helppo perustella säästöillä “seinistä ja byrokratiasta”. Kun leikkuri on tätä luokkaa ja toteutetaan näin tiukalla aikataululla, on todellisuus kuitenkin irtisanomisia korkeakoulujen henkilökunnan kaikilta tasoilta.

SYL ja SAMOK muistuttavat, että jo tällä hetkellä hallinto kuormittaa opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Hallintohenkilöstöä on jo karsittu runsaasti aiempina vuosina, ja lisäleikkaukset kohdistuvat väistämättä myös opetuksen, tutkimuksen ja kehittämistyön laatuun ja laajuuteen. Järjestöt ovat hyvin huolissaan korkeatasoisen koulutuksen tulevaisuudesta, eivätkä korulauseet koulutustason nostamisesta vakuuta, kun korkeakouluilta viedään lähes 275 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä.

“Hallitus on korostanut, että budjetin yhteydessä joudutaan tekemään kipeitä arvovalintoja. Nyt olisi aika tehdä se oikea arvovalinta, ja panostaa koulutukseen eikä rapauttaa sitä”, puheenjohtaja Joonas Peltonen Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKista huomauttaa.

Suomen korkeakouluopiskelijat toivovat hallitukselta viisaita ja vastuullisia päätöksiä budjettiriihessä.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Jari Järvenpää (SYL), historian opiskelija, p. 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

puheenjohtaja Joonas Peltonen (SAMOK), sairaanhoitajaopiskelija, p. 050 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.