Annika Nevanpää Tampereen ylioppilaskunnasta valittiin SYL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2021 marraskuussa pidetyssä liittokokouksessa. Mistä Annikan innostus opiskelijavaikuttamiseen tulee ja mitä hän ajattelee tulevasta vuodesta? Tutustu ensi vuoden puheenjohtajaan!
Esittely
Moro! Mä oon Annika Nevanpää, 26-vuotias hallintotieteilijä Tampereelta. Luen pääaineena julkisoikeutta ja erään yliopistofuusion myötä erityisesti korkeakouluihin liittyvä lainsäädäntö on erityisen lähellä sydäntä. Aloitin oman ainejärjestön hallituksessa heti fuksina ja siitä päädyinkin jatkokauden jälkeen hallopedhommiin ja ylioppilaskuntaan. Vastasin TREYn ensimmäisenä toimintavuonna kansallisesta koposta, yliopistohallinnosta ja kv-edunvalvonnasta ja kuluvan vuoden istuin puheenjohtajana. Vaikka Tampere jää nyt taakse SYL-vuoden ajaksi, pääsen kuitenkin kuluttamaan penkkiä Tampereen yliopiston akateemisessa hallituksessa, eli konsistorissa, vielä seuraavat kaksi vuotta.
Miten innostuksesi opiskelijavaikuttamista kohtaan on syttynyt?
Oon aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja niistä keskustelemisesta (tai väittelemisestä, ehdin pyörähtää lukion väittelykerhossa kapteenina). Olin koko lukioaikani oppilaskunnassa, joten fuksina ainejärjestön hallitukseen hakeminen tuntui lähinnä luontaiselta jatkumolta. Vuosi 2017 oli kuitenkin täynnä mitä mielenkiintoisempia käänteitä Tampere3:n parissa, ja hallituksemme kopolta kuulumiskierroksella kuullut terveiset innosti hakemaan kopoksi seuraavana vuonna. Tällä tiellä ollaan edelleen.
Minkälaisia asioita haluat SYL:n puheenjohtajana edistää ensi vuonna?
Ensi vuosi tuo tullessaan jos jonkinlaista isoa asiaa, mutta yksi kaikkia yhdistävä asia on tuleva juhlavuosi. Toivon, että sen boostaamana SYL ryöstää itselleen palstatilaa yhteiskunnallisesta keskustelusta ja on valtakunnallisesti hyvin näkyvä toimija läpi vuoden.
Mitkä ovat ensi vuoden keskeisimmät edunvalvonnalliset haasteet SYL:lle?
Se, kuinka paljon korona sotkee ensi vuotta ja aiheuttaa tulipaloja, jää nähtäväksi. Opiskelijavalinnat huolestuttaa jo nyt, mutta toivottavasti viime vuodesta opittiin. Hallituksen puoliväliriihi kuitenkin lähestyy, ja siellä erityisesti kestävä talouden elvytys ja panostukset opiskelijoihin sekä korkeakouluihin ovat kriittisimpiä ensi vuoden tehtäviä.
Saat kunnian toimia SYL:n puheenjohtajana järjestön satavuotisjuhlavuonna. Mitkä ovat mielestäsi opiskelijaliikkeen tärkeimmät edunvalvonnalliset saavutukset SYL:n satavuotisen historian varrella?
Historiaan mahtuu monenmoista ja opiskelijaliikettä on kiittäminen lähestulkoon kaikesta, mikä nykyään on meille itsestäänselvää, enkä puhu vain opiskelijoista tai koulutuksesta. Opiskelijaliike on kasvattanut ja kasvattaa valveutuneita yhteiskunnallisia toimijoita, jotka myöhemmässäkin elämässä tekevät omalta osaltaan työtä paremman maailman puolesta. Tästä kuplasta voi lähteä, mutta kupla ei lähde susta.