Bekanta dig med FSF:s ordförande för 2021!

Annika Nevanpää från Tammerfors studentkår (TREY) valdes till ordförande för FSF vid förbundsmötet i november 2021. Varifrån kommer Annikas entusiasm för studentpåverkan och vad tänker hon om det kommande året? Lär känna nästa års ordförande!

 

Presentation

Moro! Jag heter Annika Nevanpää och är en 26 år gammal förvaltningsvetare från Tammerfors. Jag läser offentlig rätt som huvudämne, och på grund av en universitetsfusion ligger i synnerhet högskolelagstiftningen mig särskilt varmt om hjärtat. Jag gick genast som gulnäbb med i min ämnesorganisations styrelse, och efter en ytterligare period blev jag förvaltningens studentrepresentant, alltså halloped, och kom in i studentkårsarbetet. Under TREY:s första verksamhetsår ansvarade jag för den nationella utbildningspolitiken, universitetsförvaltningen och den internationella intressebevakningen, och i år har jag suttit som ordförande. Även om Tammerfors nu blir i bakgrunden på grund av mitt FSF-år, får jag ändå slita bänken i Tammerfors universitets akademiska styrelse, dvs. konsistoriet, under de kommande två åren.

 

Hur väcktes din entusiasm för studentpåverkan?

Jag har alltid varit intresserad av samhälleliga frågor och av att diskutera dem (eller debattera, jag hann ta en kort sväng som kapten i gymnasiets debattklubb). Jag satt med i elevkåren under hela min gymnasietid, så det kändes närmast som en naturlig fortsättning att som gulnäbb söka mig till min ämnesorganisations styrelse. Men 2017 var fullt av väldigt intressanta vändningar med Tampere3, det vill säga fusionen mellan Tammerfors universitet, Tammerfors tekniska universitet och Tammerfors yrkeshögskola. De hälsningar jag fick höra av vår styrelses utbildningspolitiska ansvarsperson inspirerade mig att söka posten följande år. Och på den vägen är jag fortfarande.

 

Hurdana frågor vill du främja i egenskap av ordförande för FSF nästa år?

Nästa år kommer det att hända en hel del stora saker, men den förenande länken är det kommande jubileumsåret. Jag hoppas att FSF, stärkt av jubileet, roffar åt sig spaltutrymme i den samhälleliga debatten och är en aktör som är mycket synlig på riksnivå under hela året.

 

Vilka är de viktigaste intressebevakningsutmaningarna för FSF nästa år?

Det återstår att se hur mycket coronan ställer till det och orsakar bränder nästa år. Antagningen av studerande oroar mig redan nu, men förhoppningsvis har man lärt sig något av fjolåret. Regeringens halvtidsöversyn närmar sig dock, och där är de mest kritiska uppgifterna nästa år framför allt en hållbar ekonomisk återhämtning och satsningar på studerande och högskolor.

 

Du får äran att vara ordförande för FSF under organisationens hundraårsjubileumsår. Vilka är enligt din åsikt studentrörelsens viktigaste resultat inom intressebevakningen under FSF:s hundraåriga historia?

Historien rymmer en hel del, och studentrörelsen är värd ett tack för nästan allt som i dag är självklart för oss, och då menar jag inte bara studerande eller utbildning. Studentrörelsen har fostrat och fortsätter att fostra medvetna samhällsaktörer, som också senare i livet bidrar med att arbeta för en bättre värld. Du kan alltid lämna den här bubblan, men bubblan lämnar inte dig.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.