Työssäkäyville opiskelijoille luotiin vauhtia vaihtava kannustinkaruselli

Hallitus päätti eilen budjettiriihessä nostaa opintotuen tulorajoja väliaikaisesti vuodeksi 2022. Korotus on sinällään tarpeellinen toimenpide, jota SYL myös ehdotti suoraan työvoimapulaan ratkaisuja etsineelle kansliapäällikkö Juha Majaselle ennen budjettiriihtä. 

Kummastusta, oikeastaan syvää hämmennystä, herättää se, että korotus on vain vuoden mittainen.

Korotuksen olisi pitänyt olla pysyvä. Edellinen varsinainen korotus tulorajoihin tehtiin vuonna 2008 ja sen jälkeen rajat ovat jääneet ansiotason kehityksestä jälkeen noin 25 prosenttia. Samalla tulorajoista johtuva takaisinperinnän päätösehdotusten määrä on noussut jo lähelle vuoden 2007 huippulukuja, lähes 50 000 kappaleeseen. 

Opiskelijalle vuoden mittainen korotus voi olla hankala. Opintotuen nostamiseen vaaditaan riittävästi opintopisteitä lukuvuoden (elokuusta heinäkuuhun) aikana. Samaan aikaan tulot eivät saa olla liian suuret kalenterivuoden (tammikuusta joulukuuhun) aikana. Kun tuloraja ensin nousee ja sitten laskee kesken lukuvuoden, muodostuu opintopistevaatimuksesta ja tulorajasta puolen vuoden välein suuntaa ja vauhtia vaihtava kannustinkaruselli. Työtä ahkerasti tekevä voi joutua ajoittamaan palkkatuloja, opintopisteitä ja nostettuja tukikuukausia taktisesti niille puolivuotisjaksoille, joissa opintopistevaatimus niitä edellyttää ja tulorajat antavat myöden. 

Kuulostaa monimutkaiselta. Sitä se on. 

Tarkoituksenmukaista? Tukien saamisen ei pitäisi perustua taktikointiin vaan tarpeeseen.

Vuoden määräaikaisuutta on perusteltu myös sillä, että tulorajojen korotusta kokeillaan ennen kuin tehdään päätöksiä pidemmälle ajalle. Ajatus ontuu. Vuotta 2022 koskevat verotiedot ja opintotukitilastot saadaan vasta vuoden 2023 aikana, jolloin korotus on jo päättynyt. Sen vaikutuksia ei ole mahdollista arvioida ennen kuin päätöksiä mahdollisesta jatkosta olisi jo tehtävä syksyllä 2022. 

Mitä tahansa etuutta koskevia päätöksiä pitäisi tehdä pitkäjänteisesti. Opintotuki on valitettavasti ollut jo vuosikausia kymmenien tempoilevien, kulloiseenkin poliittiseen tilanteeseen ja ajankohtaiseen tarpeeseen sovitettujen muutosten kohteena. 

Vaikka tulorajojen korotus on hyvä asia määräaikaisenakin, toivoisi opintotukea koskevilta päätöksiltä parempaa harkintaa ja niiden merkityksellisyyden tunnistamista. Lukuvuonna 2019-2020 opintotukea sai kuitenkin 281 349 henkilöä, joista monelle se oli ensisijainen toimeentulon lähde. 

Sakari Tuomisto
Sosiaalipolitiikan asiantuntija (toimeentulo, asuminen), vanhempainvapaalla

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.