SYL:n liittokokous pidettiin tänä vuonna valtakunnan tuoreimmassa yliopistokaupungissa Lahdessa. Parisataapäinen liittokokousväki kokoontui keskustan FellmanniCampukselle päättämään tulevan vuoden linjoista ja henkilövalinnoista 15.-16.11.2019.
Tulevan vuoden toiminnan lisäksi liittokokous päivitti poliittista linjapaperia koulutuspolun, eläkekysymysten ja mielenterveyspalveluiden saatavuuden osalta. Maksutonta ehkäisyä ajetaan nyt kaikille alle 29-vuotiaille opiskelijoille. Toimintasuunnitelma nostaa ensi vuoden päätavoitteiksi maksuttoman ja saavutettavan koulutuksen, hyvinvoivan opiskelijan, ilmastonmuutoksen torjumisen ja varautumisen SYL:n 100-vuotisjuhlavuoteen 2021.
Henkilövalintojen osalta liittokokouskäytäntöjä oli päivitetty niin, että puheenjohtaja valittiin jo ensimmäisenä päivänä. Vuonna 2020 liittoa luotsaa Aalto-yliopiston kasvatti Tapio Hautamäki, 26. Hallitukseen valittiin lauantaina Paula Karhunen (HYY), Johanna Pohjonen (TYY), Paavo Antikainen (TREY), Teemu Virtanen (OYY), Jenni Tuomainen (LYY) ja Frans Cederlöf (AYY). Uudesta hallituksesta voit lukea lisää SYL:n sivuilta.
Palasin itse liittokokousmaailmaan sen toiseksi puheenjohtajaksi viiden vuoden tauon jälkeen. Olen aikoinaan edustajiston ja oman ylioppilaskuntani hallituksessa tutustunut liittarimaailmaan vuosina 2007-2009, vuonna 2010 jännitin valintaani SYL:n puheenjohtajaksi. Liittokokoukset 2012-2014 olin mukana HYYn pääsihteerinä. Muistot noilta vuosilta ovat vahvoja ja kun kutsu puheenjohtajaksi tuli, ei vastausta tarvinnut pitkään miettiä. Liiton tyttö on aina valmiina!
Vuosien tauon jälkeen keskustelukulttuuri ja keskinäinen kunnioitus liittokokousväen kesken tuntui parantuneen huomattavasti omista vuosistani. Kaikille puheenvuoroille taputettiin ja yhdenvertaisuuteen kiinnitettiin esimerkillisesti huomiota. Turvallisemman tilan luomiseen sitouduttiin yhdessä. Ilahduttavaa oli myös poliittisen keskustelun paljous ja monipuolisuus. Parituntisessa keskustelussa tuotiin esiin niin mielenterveyspalveluiden parempaa saatavuutta kuin ylioppilasmedioiden tilaa. Myös keskinäiseen ystävystymiseen ja tutustumiseen yli ylioppilaskunta- ja ryhmärajojen kannustettiin.
Erityisen koskettavaa oli kuunnella SYL:n yhteistyökumppanien tervehdyksiä. Hyvän yhteistyön lisäksi istuvaa hallitusta ja toimistoa kiiteltiin niin kauniin sanamuodoin, että puheenjohtajakin vähän liikuttui. Tuntuu hyvältä, että kovan edunvalvonnan keskellä on ehditty luoda myös organisaatioiden välisiä yhteyksiä ja rakentaa ystävyyssuhteita. Kun tavoitteet on jo saavutettu, opiskelijaliikevuosista jäävät jäljelle ihmiset. Siksi on tärkeää muistaa myös liittokokouksessa keskittyä asioiden lisäksi toisten kuunteluun ja tutustumiseen.
Katri Korolainen
Liittokokouksen toinen puheenjohtaja
SYL:n puheenjohtaja 2011