Yliopisto-opiskelusta ulosottoon

40 000 korkeakouluopiskelijalta jäi opiskelijaterveyden terveydenhoitomaksu maksamatta. Vajaa viidesosa ei huomannut maksaa sitä ja sen tulisi herätellä järjestelmää. Järjestelmä ei toimi, jos näin suuri osa opiskelijoista ei osaa tai huomaa maksaa veroluonteista maksua ajoissa.

YTHS:n laajentumisen myötä yliopisto-opiskelijat olivat uuden edessä. YTHS:n maksu siirtyi maksettavaksi lukukausi-ilmoittautumisesta Kelan palveluun ja se täytyy muistaa maksaa ilman erillistä laskua. Kela voi periä maksamattoman terveydenhoitomaksun  muistutuskuluineen opintotuesta. Maksu siirtyy ulosottoviranomaisen perittäväksi, jos periminen opintorahasta ei onnistu.

Nykyinen järjestelmä ei palvele opiskelijaa. Tieto terveydenhoitomaksusta on vaikeasti saatavilla eikä välttämättä tavoita kaikkia opiskelijoita. Tähän on jo reagoitu lähettämällä muistutuskirje maksusta läsnäoleviksi ilmoittautuneille, jotka eivät ole maksua vielä maksaneet. Tämä on jo askeleen lähempänä sitä mitä toivoisimme eli henkilökohtaisempaa muistuttamista ja laskua kaikille maksuvelvollisille.

Terveydenhoitomaksusta opiskelijoille viestiminen on osittain langennut ylioppilaskuntien kontolle. Maksun maksaminen on myös osoittautunut vaikeaksi, Kela ja opiskelijajärjestöt saavat runsaasti palautetta maksujärjestelmän kankeudesta. Maksun löytäminen ja maksaminen verkkopalvelussa tulisi olla vaivattomampaa.

Olemme käyneet hyvää keskustelua yhdessä Kelan kanssa viime keväästä saakka. Teemme parhaamme, että järjestelmä kehittyy jatkossa saavutettavammaksi ja paremmin opiskelijoita palvelevaksi. Olemme vakuuttuneita, että yhteistyöllä ja sinnikkäällä halulla kehittää järjestelmää saadaan tästä vielä toimiva yhtälö kaikille.

Suvituuli Lundmark
Hallituksen jäsen, Sosiaalipolitiikka (terveydenhuolto, hyvinvointi, yhdenvertaisuus), kehityspolitiikka ja ilmasto

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.