Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) perustettiin 13.2.1954. Monen vuosikymmenen aktiivisen vaikuttamistyön jälkeen YTHS:n palvelut laajenevat 1.1.2021 alkaen myös ammattikorkeakouluopiskelijoille, kun tuore laki korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta astuu voimaan. YTHS:n historian monista käänteistä ja merkkipaaluista voi lukea lisää YTHS:n sivuilta. YTHS:n palveluiden laajentuminen AMK-opiskelijoille on todella merkittävä asia korkeakouluopiskelijoiden terveyspalveluiden yhdenvertaisuuden kannalta.
Mutta mitä 1.1.2021 tarkoittaa käytännössä YTHS:n palveluiden kannalta? Muun muassa kasvavaa henkilöstömäärää, uusia palvelupisteitä ympäri Suomen ja uudenlaisia tapoja tuottaa korkeakouluopiskelijoiden terveyspalveluita. YTHS:n palvelut rakentuvat niin sanotun vastuutiimin ja keskitetysti tuotettavien palveluiden ympärille, joiden lähtökohtana on opiskelijan palvelutarve. Vastuutiimin muodostavat esimerkiksi yleislääkärit, terveydenhoitajat, psykiatriseen hoitotyöhön perehtyneet terveyden- ja sairaanhoitajat sekä fysioterapeutit. Vastuutiimi tekee tarpeen tullen yhteistyötä muun muassa psykologien, psykiatrien sekä suunterveyden ammattilaisten kanssa. YTHS:n laajentumisesta löytyy koottua tietoa YTHS 2021 -sivuilta. Linkin kautta saa tietoa muun muassa itse palveluista, valtakunnallisista palvelupisteistä, YTHS:llä asioinnista sekä terveydenhoitomaksusta.
Mitä kannattaa ottaa huomioon tässä YTHS-palveluiden murrosvaiheessa opiskelijan näkökulmasta? Erityisen tärkeää on huomata, että YTHS:n terveydenhoitomaksu maksetaan jatkossa erikseen Kelalle, sillä Kela toimii opiskeluterveydenhuollon järjestäjänä, siinä missä YTHS tuottaa varsinaiset palvelut. Terveydenhoitomaksun määrä on 71,60 euroa vuonna 2021. Lukukausikohtainen maksu on näin ollen 35,80 euroa. Tarkemmat tiedot maksamisesta löytyvät tämän linkin kautta ja kevätlukukauden maksun voikin jo käydä suorittamassa. Samalla YTHS:n käyntimaksut poistuvat, eli terveydenhoitomaksun hinnalla saa kaikki YTHS-palvelut käyttöönsä.
SYL ja SAMOK ovat olleet erittäin tiiviisti mukana kaikessa YTHS:n laajentumiseen liittyvässä vaikuttamisessa ja aktiivinen yhteistyö jatkuu entiseen tapaan myös 1.1.2021 jälkeen. Opiskelijoilla on keskeinen rooli ja vaikutusvalta YTHS:n eri toimielimissä esimerkiksi valtuuskunnan, johtokuntien, terveystyöryhmien sekä uuden, vuonna 2021 toimintansa aloittavan valtakunnallisen opiskelijaraadin myötä.
On todella tärkeää, että opiskelijoiden ääni kuuluu ja vaikuttaa kaikessa YTHS:n toiminnassa ja tulevassa vuodenvaihteessa onkin suuri ilo, että tuo ääni ja vaikutusvalta vahvistuvat AMK-laajentumisen myötä!
Touko Niinimäki
Sosiaalipolitiikan asiantuntija