Ateriatuen korotus jätti nälkäiseksi, mutta budjettiriihi tarjosi maukkaita lisukkeita

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) kiittää hallitusta opiskelijoiden kannalta myönteisistä budjettiriihen päätöksistä. Monet niistä ovat toivottuja ja kohdentuvat tarpeessa oleville opiskelijoille. Alueellisen opintolainahyvityksen kokeilua SYL sen sijaan pitää vakavana harha-askeleena opiskelijoiden sosiaaliturvan eteenpäin viemisessä.

”Opiskelijan kannalta budjettiriihi toi täsmätoimia erityisiin tarpeisiin kuten opiskelijaruokailun turvaamiseen, perheellisille opiskelijoille ja mielenterveyden haasteiden hoitoon. Kaikki nämä toimet ovat tervetulleita. Kaikilta osin toiveemme eivät täyttyneet, mutta kokonaisuus on myönteisen puolella”, SYL:n puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev kommentoi.

SYL pitää opiskelijoiden ateriatuen korottamista hyvänä päätöksenä, mutta tarve olisi suuremmalle kuin 25 sentin korotukselle. Se ei korvaa riittävää osaa lokakuusta alkaen suunnitellusta 50 sentin opiskelijalounaan hinnan nostosta. Ateriatuen korotusta tulisikin vielä tarkistaa ylöspäin talousarvion myöhemmässä käsittelyssä.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle (YTHS) osoitettu lisärahoitus on tärkeä ja toivottu. SYL on kuitenkin huolissaan siitä, miten hoitotakuun kiristyminen tulee vaikuttamaan jo ennestään kiireisen YTHS:n toimintaan. Jos YTHS:n rahoitus on riittävällä tasolla, pystyy se vastaamaan nykyisiin ja tuleviin opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin haasteisiin. Mielenterveyskriisi ei ratkea kuitenkaan vain YTHS:n toiminnan kautta vaan toimia tarvitaan laajemminkin.

Budjettiriihi sisälsi monta muutakin opiskelijoille merkittävää päätöstä. Erityisryhmien vuokra-asuntojen investointiavustuksen korottaminen 30 miljoonalla eurolla sekä huoltajakorotuksen korottaminen 10 eurolla vuodeksi 2023 ansaitsevat kiitoksen. Alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu sen sijaan on opiskelijoita epätasa-arvoistava päätös. Se kehittää opintotukijärjestelmään väärään suuntaan sitoen sitä entistä enemmän opiskelijoiden velkaantumiseen.

Lisätietoja:

Konstantin Kouzmitchev
Puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto
konstantin.kouzmitchev@syl.fi
044 906 5007

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.