Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) kiittää hallitusta opiskelijoiden ja muiden erityisryhmien investointiavustuksen leikkauksen kohtuullistamisesta 20 miljoonalla eurolla. Päätös oli tarpeellinen ja opiskelijoiden toivoma. Budjettiriihen suuri kuva on kuitenkin kylmäävä opiskelijoiden toimeentulon leikkausten ja puutteellisten koulutuspanostusten vuoksi.
Erityisryhmien investointiavustuksen leikkauksen kohtuullistaminen 20 miljoonalla eurolla on tervetullut päätös, josta SYL kiittää hallitusta sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkästä. Sillä saadaan liikkeelle useita opiskelija-asuntohankkeita ja vastataan rakennusalan vakavaan ahdinkoon. Kohtuullistamisen jälkeenkin jää kuitenkin toteutettavaksi 27 miljoonan euron leikkaus, eikä avustus todennäköisesti riitä kaikille jonossa oleville hankkeille. SYL toivoo, että hallitus tekee edelleen kaiken voitavansa sen eteen, etteivät asuntohankkeet jää toteutumatta tai viivästy.
”Hallituksella näyttää olevan tahto kuulla opiskelijoita vaikeasta taloustilanteesta ja heikkenevistä julkisen talouden näkymistä huolimatta. Investointiavustuksen suhteen toive kuultiin, mutta se on valitettavasti ainoa kiitoksen aihe tällä erää. Hallituksen ohjelma on opiskelijoille hyvin vaikea ja se näkyy muissa päätöksissä”, suhteuttaa SYLin puheenjohtaja Lotta Leinonen.
Budjettiriihessä osoitettiin ensi vuodelle 11,7 miljoonaa euroa korkeakoulutuksen lisäaloituspaikkoihin. Panostuksen mittaluokka on riittämätön, sillä rahalla saadaan vain muutamia lisäaloituspaikkoja lisää korkeakoulua kohden. Lisäksi investointi jää jo päätettyjen korkeakoululeikkausten varjoon. Hallitus aikoo edelleen toteuttaa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksujen ja avointen korkeakoulujen maksujen korotukset sekä leikata niitä vastaavat summat korkeakouluilta. Muutamat lisäaloituspaikat tuskin riittävät korvaamaan menetettyjen kansainvälisten opiskelijoiden määrää.
Hallituksen politiikan ja budjettiriihen päätösten suuri kuva on korkeakouluopiskelijoille synkkä ja myrskyinen. Huoli opiskelijoiden toimeentulosta ja pärjäämisestä on syvä, joten SYL toivoo sen nousevan entistä laajemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Opiskelijoiden toimeentulosta päätettiin leikata sietämättömän paljon, vaikka hallitus ei itse tuonut sitä esiin. Asumistuen leikkaukset vievät opiskelijaruokakunnalta keskimäärin 76 euroa ja indeksijäädytykset arviolta 80 euroa kuukaudessa vuoteen 2027 mennessä. Näitä leikkauksia SYL ei hyväksy, niele eikä siedä.
”Oli julkisen talouden tila miten vakava tahansa, näillä leikkauksilla on vakavat ja koko maan tulevaisuutta lahottavat seuraukset. Jos opiskelijat eivät pärjää tänään, Suomi ei pärjää huomenna”, povaa puheenjohtaja Leinonen synkeänä.
Lisätietoja:
Lotta Leinonen
Hallituksen puheenjohtaja
044 906 5004
lotta.leinonen@syl.fi
Roope Tukia
Pääsihteeri
045 135 4314
roope.tukia@syl.fi