Hallitus päätti vetää pois lakiesityksen osa-asunnon normista – SYL kiittää!

Hallitus kaavaili syksyn aikana niin sanotun osa-asunnon normin käyttöönottoa asumistuessa. Valmisteltu normi olisi kohdistunut erityisesti opiskelijoihin, jotka muodostavat enemmistön kimppakämpissä ja alle 20 neliön yksiöissä asuvista tuensaajista.

Tänään tiedotettiin, että osa-asunnon normi vedetään pois lakivalmistelusta. Saarikon mukaan ratkaisuun päädyttiin erityisesti opiskelijoihin kohdistuvien kokonaisvaikutusten vuoksi.

SYL vastusti esitystä ja kampanjoi aktiivisesti sen hylkäämisen puolesta. Ongelmalliseksi normissa koettiin sen vaikutukset opiskelijoiden käyttäytymiseen asuntomarkkinoilla sekä leikkausten erityinen kohdentaminen opiskelijoihin, joiden toimeentuloon on tehty jo massiivisia heikennyksiä opintotukileikkauksien myötä.

SYL on tyytyväinen hallituksen päätökseen vetää osa-asunnon normi pois hallituksen esityksestä ja kiittää sekä ympäristövaliokuntaa että ministeri Annika Saarikkoa opiskelijoiden ja asiantuntijajärjestöjen huolen kuulemisesta. Tämän lisäksi SYL kiittää muita normia vastustaneita päättäjiä ja sidosryhmiä asian esillä pitämisestä. Opiskelijat ansaitsevat yhdenvertaisen asumistukijärjestelmän.

“Opiskelijoiden siirtyessä yleisen asumistuen piiriin ympäristövaliokunta oli huolissaan ohjaako asumistuen ruokakuntakohtaisuus opiskelijoita asumaan yksiöihin. Osa-asunnon normi olisi vahvistanut tätä signaalivaikutusta ja siksi on äärimmäisen tärkeää, että esityksestä vetäydyttiin. On sekä tuensaajan että valtiontalouden kannalta kannattavinta, että tukijärjestelmät suosivat edullisimpia asumismuotoja”, toteaa SYL:n hallituksen jäsen Jani Sillanpää.

Lisätietoja:

Silja Silvasti, SYL:n sosiaalipolitiikan asiantuntija, 041 515 2233, silja.silvasti@syl.fi

Jani Sillanpää, SYL:n hallituksen jäsen, 044 906 5002, jani.sillanpaa@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.