KANNANOTTO: Hallituksen asumistukiesitys leikkaa erityisesti opiskelijoilta

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL pitää hallituksen tänään julkaistua esitystä asumistuen muuttamisesta haitallisena sekä opiskelijoille että yhteiskunnalle. Hallituksen esittämä osa-asunnon normi tulisi heikentämään kimppa-asumisen houkuttelevuutta ja leikkaamaan kimppa-asunnoissa sekä alle 20 neliön yksiöissä asuvien suomalaisten asumistukea jopa 20 prosenttia. Esitetty muutos enimmäisasumismenojen leikkaamisesta asunnon osaa vuokraaville on erityisen vahingollinen alhaisempien enimmäisasumismenojen alueella solu- ja kimppa-asunnoissa asuville opiskelijoille. Esitetyllä enimmäisasumismenojen hinnalla ei pysty tarjoamaan kaikkia soluasuntojaan edes voittoa tavoittelemattomat toimijat, kuten opiskelija-asuntosäätiöt.

“Opiskelijat siirrettiin vasta kaksi kuukautta sitten yleisen asumistuen piiriin ja on käsittämätöntä että opiskelijoiden asumistukitilannetta halutaan heikentää jo nyt. Esitetty muutos kannustaa opiskelijoita muuttamaan kalliimpiin yksiöihin kohtuuhintaisten kimppakämppien sijaan. Esitetty osa-asunnon normi tullee vaikuttamaan opiskelijoiden halukkuuteen hakeutua asumaan kimppa-asuntoihin, varsinkin kun ruokakunta- ja avoliittotulkinnat varjostavat jo valmiiksi vaihtoehdon valovoimaisuutta.” SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme kysyy.

 

“Esitys myös kohdistuu käytännössä suurimmaksi osaksi opiskelijoihin, sillä muut pienituloiset ryhmät ovat oikeutettuja täydentämään leikattua asumistukeaan toimeentulotuella, opiskelijat eivät. Voisi kysyä: eikö opiskelijoiden kurittaminen jo riitä? 80% osa-asunnon normi vaikuttaa myös opiskelija-asuntojen soluihin. Soluasuntojen kysyntä on entuudestaan heikentynyt yleisen asumistuen myötä. Mikäli niissä tulee tyhjäkäyttöä, yhteiskunta häviää kahdella tapaa: toisaalta valtion tukema asuntokanta on vajaakäytöllä, toisaalta valtio kustantaa opiskelijoiden yksityisten markkinoiden kovempia vuokra asumistuella.” toteaa hallituksen jäsen Jani Sillanpää.

“Me SYL:ssa toivomme, että hallitus pyrkisi ratkaisemaan kohtuuhintaisen, tarvetta vastaavan asumisen kysymyksiä muilla tavoilla kuin yhteiskunnan pienituloisimpia rankaisemalla. Osa-asunnon normin käyttöönoton arvioidaan säästävän asumistukimenoja noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Me epäilemme, että hallitus ajaa toimillaan opiskelijoita yksiöihin. Esitys kääntyy hyvin nopeasti itseään vastaan ja asumismenot jatkavat paisumistaan, jos kimppa-asuminen ei ole opiskelijoille edullinen asumismuoto. Tästä kärsivät sekä opiskelijat että yhteiskunta.” Lumme summaa.

Lisätietoa:

Puheenjohtaja Riina Lumme, 044 906 5007, riina.lumme@syl.fi

Sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti, 041 515 2233, silja.silvasti@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.