Sinnikkyyttä ja sakkorahaa

SYL:n yhteistyöprojekti AMEU:n kanssa Guatemalan Maya-naisten tukemiseksi avokadojen kasvattamisen ja myynnin kanssa tulee päätökseen vuoden loppuun mennessä. Hanketta lähtivät arvioimaan SYLin kehitysyhteistyökoordinaattori Johanna Ursin-Escobar yhdessä KENKKU-jäsenen, Heidi Saarisen kanssa. Projektin kokonaistoteutusta ja loppuevaluaation tuli tekemään Leonardo Moreira, kokenut kehitysyhteistyöprojektien arvioija. Viimeisen hankematkan aikana SYL:n delegaatit, AMEU:n hankekoordinaattorit Aracely ja Marvin, sekä evaluaattori Leo vierailivat neljässä Maya-yhteisössä kyselemässä kuulumisia ja ajatuksia projektin päättymisestä. 

Santa Maria

Ensimmäinen vierailukohde oli Santa Maria-yhteisö, jossa pitkään jatkunut kuivuus on hankaloittanut avokadopuiden kasvattamista ja hedelmien tuottamista. Puut olivat vielä nuoria ja heiveröisiä, mutta ryhmähenki kaikkea muuta! Naiset olivat toiveikkaita ja kiitollisia mahdollisuuksista, joita projekti on antanut. He kertoivat, että naisryhmän yhteistyö on opettanut heille avokadoviljelyn lisäksi arvokkaita ryhmätaitoja, jotka ovat voimaannuttaneet yhteisöä. Puolisotkin ovat nähneet muutoksen naisissa ja välillä hämmästelevät tätä: olet muuttunut, olet erilainen nykyään. Naiset eivät kuitenkaan ole samaa mieltä, että kyse on muutoksesta, vaan naisellisen voiman ja potentiaalin ymmärtämisestä – voimaantumisesta.

Pajales 1 

Pajales 1- alueen yhteisöt kokivat myös voimaantuneensa projektin aikana. Alueen avokadonviljely koki vakavan takaiskun, kun läheinen tulivuori purkautui viime toukokuussa. Sateen ja tuhkan sekoitus muodosti mustemaisen seoksen, joka takertui kasveihin musteen lailla tukahduttaen ja tappaen kaiken kukinnon alueen tärkeistä viljelykasveista; avokadosta, kahvista, papaijasta, mustapavusta ja maissista. Yhteisö kuitenkin onnistui nujertamaan vaikeudet sinnikkäällä, raskaalla työllä, ja kasveihin odotetaan uutta kukintaa joulukuussa.

Camán

Camánin kyläyhteisön naiset Patzicían kunnassa puhkuivat intoa ja päättäväisyyttä. Yksi tärkeimmistä ryhmän toimintaa ohjaavista ajatuksista oli huolenpito. Tämä huokui naisista heidän kertoessaan, miten ryhmäläiset motivoivat toinen toisiaan; jäsenille ostetaan pieniä lahjoja, leivotaan tai vietetään yhteistä aikaa kahvikupposen äärellä. Camánin naisille tämä oli hyvin tärkeää, sillä avokadosatoa odottavan aika on pitkä, ja motivaatio voi olla vaarassa hiipua alkuvuosien näkyvän tuloksettomuuden vuoksi. Lämpimästä kohtaamisesta (ja mehusta!) jäi oikein hyvä mieli. Tämän tunnelman ja ryhmähengen tuomme ehdottomasti tuliaisena Suomeen ylioppilaskuntien ja kenkun toimintaan.

Pampay

Pampayn kyläyhteisö oli vierailusarjassamme viimeinen. Kylä sijaitsi huiman korkealla, joten lämpimät vaatteet piti taas ottaa mukaan. Viileästä ilmasta huolimatta aurinko paistoi kirkkaana taivaalla, joten aurinkorasvaa oli laitettava – maastonkorkeuden takia iho käryää nopeammin, kuten evaluaattori Leo sai huomata. Pampayn maisemat olivat henkeäsalpaavan kauniit. Menimme katsomaan naisten avokadopuita, jotka oli istutettu rinteeseen. Jyrkät nousut tuottivat haasteita, mutta suuremmalta kompuroinnilta vältyttiin. Onneksi oli hyvät kengät!

Pampayn naiset kuvasivat ryhmädynamiikkansa ja kertoivat, että koko kasvattamiskokemus on ollut erittäin tärkeä; kun näkee puun kasvun siemenestä taimeksi ja lopulta puuksi, koko prosessia osaa arvostaa aivan eri tavalla! Leo kyseli naisten kokemuksista ja ongelmista, joita he ovat kohdanneet projektissa. Haasteema on ollut joidenkin naisten lähteminen projektista joko ajan tai sen takia, että heillä ei ole ollut omaa maata, johon istuttaa avokadopuut. Vetelehtimistä naiset eivät hyväksy; ryhmä on kerännyt ns. sakkorahaa niiltä, jotka eivät osallistu yhteisiin tapaamisiin ja puiden huoltotöihin yhdessä sovittuina päivinä.

Pampayn alue kärsii ajoittaisesta kuivuudesta sekä tuulista, jotka pahentavat eroosiota. Puut voivat silti hyvin ja jokaisessa on kukintaa. Naiset huolehtivat puista tunnollisesti käyttämällä torjunta-aineita, kastelemalla ja siistimällä puita. Ryhmällä on siis tahdonvoimaa tehdä paljon yhdessä ja kehittyä.

Vierailu päättyi yhteiseen ruokailuhetkeen, jota varten naiset olivat valmistaneet perinteistä liharuokaa. Pampayn-vierailun jälkeen lähdimme kohti Chimaltenangoa, jossa tapasimme AMEUn hallituslaisia. Keskustelimme projektista laajasti ja suunnittelimme suuntaviivoja keskiviikon tulevaa työpajaa varten. Keskeiseksi ideaksi nousi muiden joukosta tavoite tukea Maya-opiskelijoita kasvamaan aktiivisiksi kansalaisiksi. Tätä ideaa jalostetaan hankeseurantamatkan toisella viikolla lisää.

Kirjoittanut, Heidi Saarinen, KENKKUn jäsen

 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.