Uthållighet och böter

FSF:s samarbetsprojekt med AMEU för att stöda Maya-kvinnor i Guatemala i att odla och sälja avokador når sitt slut i slutet av året. FSF:s koordinator för utvecklingssamarbete Johanna Ursin-Escobar och KENKKU-medlem Heidi Saarinen reste för att utvärdera projektet. Leonardo Moreira, en erfaren utvärderare av utvecklingssamarbetsprojekt, följde med för att utvärdera projektets genomförande i sin helhet och göra en slututvärdering. Under den sista projektresan besökte FSF:s delegater, AMEU:s projektkoordinatorer Aracely och Marvin samt utvärderaren Leo fyra Maya-samhällen för att höra deras nyheter och tankar om att projektet upphör. 

Santa Maria

Det första besöket var till Santa Maria-samhället, där odlingen av avokadoträd och frukter försvårats av den långa torkan. Träden var ännu unga och klena, men gruppandan var rena motsatsen! Kvinnorna var hoppfulla och tacksamma för möjligheterna som projektet medfört. De berättade att kvinnogruppens samarbete inte endast lärt dem att odla avokador utan också värdefulla samarbetsfärdigheter som har stärkt samhället. Kvinnornas makar har också sett en förändring i kvinnorna och ibland förundrat sig över det: ”du har förändrats, du är annorlunda än förut”. Kvinnorna håller däremot inte med om att det skett en förändring, utan istället har de förstått den kvinnliga styrkan och potentialen – de har blivit starkare.

Pajales 1 

Samhällena på Pajales 1-området upplevde också att de stärkts av projektet. Avokadoodlingen på området råkade ut för ett allvarligt bakslag när en närliggande vulkan fick ett utbrott i maj. Blandningen av regn och aska skapade en bläckliknande blandning som klibbade fast i växterna och kvävde och dödade alla blomställningar på områdets viktiga odlingsväxter: avokado, kaffe, papaya, svarta bönor och majs. Samhället lyckades ändå övervinna svårigheterna genom hårt och uthålligt arbete, och man förväntar sig nästa blomställning i december.

Camán

Kvinnorna i Camáns bysamhälle i kommunen Patzicía var fulla av iver och beslutsamhet. En av de viktigaste idéerna som styrde gruppens verksamhet var omsorg. Kvinnorna utstrålade omsorg när de berättade hur gruppmedlemmarna motiverade varandra; de köper små presenter till medlemmarna, bakar eller umgås tillsammans över en kopp kaffe. Detta var mycket viktigt för kvinnorna i Camán, eftersom avokadoodling innebär en lång väntan på skörd, och det finns risk för att motivationen sinar på grund av de första årens brist på resultat. Vi lämnade det varma mötet (och den goda saften!) på väldigt gott humör. Den här stämningen och gruppandan kommer vi absolut att ha med oss tillbaka till Finland och studentkårernas och Kenkkus verksamhet.

Pampay

Pampays bysamhälle kom sist i vår serie av besök. Byn låg otroligt högt uppe, så vi var tvungna att packa med oss varma kläder. Trots det svala vädret sken solen från en klar himmel, så vi fick ta fram solkrämen – sådär högt upp bränner man sig snabbare, vilket utvärderaren Leo fick upptäcka. Utsikten från Pampay var så vacker att den tog andan ur en. Vi gick för att titta på kvinnornas avokadoträd som planterats i en sluttning. Den branta bestigningen var en utmaning, men vi klarade oss utan större snubblande. Tack och lov att vi hade bra skor!

Kvinnorna i Pampay beskrev dynamiken i sin grupp och berättade att hela odlingsupplevelsen varit mycket viktig; när man ser ett träd växa från frö till planta och slutligen till ett träd, kan man uppskatta hela processen på ett helt annorlunda sätt! Leo frågade kvinnorna om deras upplevelser och problemen de mött under projektet. En utmaning var att en del kvinnor hade lämnat projektet antingen på grund av tidsbrist eller eftersom de inte hade egen mark där de kunde plantera avokadoträd. Kvinnorna accepterar inget slöande – gruppen har samlat in s.k. böter från dem som inte deltagit i de gemensamma mötena och skötsel av träden på de dagar man kommit överens om.

Pampay lider tidvis av torka och vindar som förvärrar erosionen. Ändå mår träden bra, och de alla blommar. Kvinnorna tar väl hand om sina träd genom att använda bekämpningsmedel, vattna dem och rensa dem. Gruppen har alltså viljestyrka att göra mycket tillsammans och utvecklas.

Besöket avslutades med en gemensam måltid med en traditionell kötträtt som kvinnorna tillagat. Efter vårt besök i Pampay åkte vi till Chimaltenango där vi träffade AMEU:s styrelsemedlemmar. Vi diskuterade projektet ingående och planerade riktlinjer för onsdagens workshop. En central idé som lyftes fram var målet att stöda Maya-studerande i att växa upp till aktiva medborgare. Den här idén kommer vi att jobba vidare med under projektuppföljningsresans andra vecka.

Skribent: Heidi Saarinen, KENKKU-medlem

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.