Kuka pitää huolen ilmastosta, jos emme me?

Elokuussa Yle teetti tutkimuksen, jossa kysyttiin nuorilta viittä asiaa, joista 15–29-vuotiaat ovat eniten huolissaan. Eniten nuorissa huolta aiheutti toimeentulo, sen jälkeen sota. Olennaista kuitenkin oli, että pelko ilmastonmuutoksesta loisti poissaolollaan. Tähän onkin hyvä mainita, että vastaavassa kyselyssä vuonna 2020 suurimmaksi huoleksi nousi ilmastonmuutos. Tämä huoli on näkynyt myös nuorisobarometrissä.

Maailma on toki muuttunut vuodesta 2020. Olemme eläneet koronakriisin, jonka vaikutuksia yhteiskunnalle ei edes kunnolla vielä tiedetä. Ennen kuin kaikkia rajoituksia oli edes ehditty poistaa, alkoi Ukrainan sota. Tämä kaikki on tapahtunut hyvin nopeasti ja niin, ettei kukaan ole kerinnyt valmistautua pahimpaan. Liian monelle opiskelijalle ja nuorelle yksinäisyydestä, rahahuolista ja pelosta tulevaisuudesta on tullut iso varjo, joka seuraa jokapäiväisessä elämässä.

Ilmastokriisi on kuitenkin jo olemassa ja näkyy ympärillämme. Kesät ovat yhä kuumempia, erilaiset eläimistä lähtöisin olevat virukset jylläävät ympäri maailmaa ja puhdasta vettä ei riitä kaikille. Samaan aikaan mediassa ilmastonmuutos ei saa ansaitsemaansa tilaa, vaikka ilmastokriisin ehkäiseminen ehkäisee myös monia muita kriisejä. Toki monet organisaatiot ja yritykset ovat maininneet ekologisuuden arvoikseen. Pelkona kuitenkin on, jääkö ekologisuus ja vihreät arvot vain lillukanvarsiksi ja trendikkäiksi mainoskikoiksi. Tekoja yksinkertaisesti tarvitaan.

Aihe on ahdistava ja aiheuttaa maailmantuskaa, koska ympäristö, jota olemme pitäneet itsestään selvänä, rapisee ympärillämme. Nuoria ei voi syyttää siitä, ettei ilmastokriisi tunnu tällä hetkellä isoimmalta pelolta. Kun yhteiskunnan rakenteissa ilmastokriisiä pyritään peittelemään ja silottelemaan, miten siihen kiinnitettäisiinkään huomiota? Katseeni kääntyykin vastuullisiin aikuisiin – päättäjiin ja median edustajiin. Kun nuoret eivät jaksa olla huolissaan ilmastosta, on aika kantaa vastuu. Sitä paitsi nuorten ei pidä olla ainoita, jotka ottavat vastuun, sillä ympäristö on meidän kaikkien yhteinen asia. Ilmastokriisi on sukupolvikysymys ja sen seuraukset vaikuttavat erityisesti nuoriin. Tätä taakkaa ei voi jättää vain nuorten harteille.

Katariina Henttonen
Varapuheenjohtaja, kielipolitiikka ja vaalit

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.