Maailman toiselta puolen

Kehitysyhteistyöhankkeiden seurantamatkoilla käydään tyypillisesti toteamassa paikan päällä, mitä hankkeessa on vuoden aikana saatu aikaan, mutta vuonna 2016 AMEU:n (Asociación Maya de Estudiantes Universitarios) ja SYL:n yhteisessä kehitysyhteistyöhankkeessa kaksi paikallista Guatemalassa työskentelevää työntekijää saapuikin Suomeen. Käänteisen matkan tarkoituksena oli, että AMEU:n työntekijät Lilian Aracely Icú Cutzal ja Marvin Adolfo Quelex Guamuch pääsisivät tutustumaan SYL:n toimintatapoihin ja esittelemään hanketta suomalaisille.

Matkan aikana toki käsiteltiin myös hankkeen etenemistä, mutta lisäksi tarjottiin uusia ideoita mayojen opiskelijajärjestö AMEU:n kehittämiseen. Yksi järjestön tärkeimmistä tavoitteista on parantaa alkuperäiskansoihin kuuluvien nuorten mahdollisuuksia kouluttautua. Tästä syystä Aracely ja Marvin saivat kuulla esimerkiksi SYL:n ja ylioppilaskuntien toiminnasta sekä suomalaisesta korkeakoulujärjestelmästä.

SYL:n ja AMEU:n hankkeessa pyritään lisäämään maya-naisten tulotasoa ja sosiaalista asemaa avokadojen myynnin avulla. Myyntistrategian hiomiseksi tapasimme nuorten naisten perustamaa nyt jo parivuotista osuuskuntaa, joka valotti toimintansa ensiaskelia. Löytyipä matkan aikana myös guatemalalaisia järjestöjä, joihin AMEU ottaa kotimaassaan yhteyttä.

Eräs vaikuttavimmista kohtaamisista toteutui mayoja edustavan AMEUn ja saamelaisnuorten välillä. Osallistujat jakoivat kokemuksiaan muun muassa siitä, millaiset vaikutusmahdollisuudet ja millainen asema saamelaisilla ja Guatemalan alkuperäiskansoilla omassa maassaan on.

Valtaväestöön kuuluvana minulle oli suorastaan hätkähdyttävää kuulla, miten räikeää syrjintää ja suoranaista rasismia alkuperäiskansoihin kuuluvat henkilöt yhä nykypäivänä kohtaavat – niin Guatemalassa kuin täällä Suomessa. Lisäksi alkuperäiskansojen kulttuuriin kuuluvia elementtejä, kuten tyypillisiä asuja, käytetään kaupallisesti hyväksi siten, että myyntitulot eivät hyödytä alkuperäiskansojen jäseniä itseään. Yhdenvertaisista oikeuksista ja mahdollisuuksista ollaan siis näiltä osin vielä kaukana.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.