Onko meillä varaa tähän?

Opinnot eivät etene eikä noppia kerry. Ehkä opintojen merkityksellisyys ja motivaatio opintoihin ovat hukassa. Koulukavereita ei ole löytynyt, toimeentulo stressaa eikä tilanteeseen ei näytä tulevan muutosta. Työnteko on vienyt mennessään, ja opintotukikuukaudet ovat loppuneet. Kukaan ei välitä, saattaako opinnot loppuun.

Korkeakoulupudokkuus koskettaa monenlaisia ihmisiä. Tutkittua tietoa pudokkuuteen johtavista syistä on vähänlaisesti jos lainkaan. Koulutuksensa keskeyttävien lisäksi pudokkuuden piiriin kuuluvat myös opiskelijat, joilla opintojen edistyminen on hidastunut merkittävästi tai keskeytynyt kokonaan. Panostamalla korkeakoulupudokkaisiin tuettaisiin niitä, jotka ovat jääneet yksin jo kauan ennen pandemiaakin.

Yliopisto-opiskelijoilla pudokkuutta esiintyy prosentuaalisesti melko vähän, mutta riippuen paikkakunnasta ja alasta pudokkuus oli paikoin yli 10 prosentissa lukuvuonna 2019–2020. Viimeisimmätkin tulokset ovat vasta koronan alkuajoilta. Tietoa siitä, kuinka pandemia vaikuttaa tähän ei vielä ole. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään pudota korkeakoulutuksen piiristä, mikäli haluamme pitää kiinni 50 prosentin koulutusasteen tavoitteesta.

Korkeakouluopintojen keskeytymiseen johtaneet tilanteet ovat moninaisia, ja siksi tarvitaan ratkaisuja, joilla madalletaan korkeakouluopintojen jatkamisen kynnystä ja tuetaan opinnoissa kiinni pysymistä. Yliopistot ovat pandemian aikana tehneet paljon hyvää työtä pudokkuusriskissä olevien läsnäolevien opiskelijoiden tavoittamisessa. Haluamme, että tämä työ jatkuu ja tavoittaa tulevaisuudessa kaikki pudokkuusriskissä olevat.

Tarvitsemme ratkaisuja. Hallituksella on kädessään ratkaisun avaimet, nyt niitä pitää vain päättää käyttää.

Mitä me tarvitsemme?

  • Selvityksen opintojen keskeytymisen syistä.
  • Opintopsykologi- ja kuraattorimitoituksen myös korkeakouluihin.
  • Harkinnanvaraisten lisätukikuukausien myöntämisen edellytyksien madaltamisen niin, että perusteltu selvitys opintojen viivästymisestä ja suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta riittää niiden myöntämisen edellytykseksi.
  • Yliopisto-opintojen kohdalla opintotuen tutkintojaottelusta luopumisen.
  • Opintotuen piiriin palaamisen kynnyksen madaltamisen 10 opintopisteeseen.

Toivomme päättäjitä kehysriihessä viisautta. Auttakaa meitä palauttamaan luotto tulevaisuuteen ja hyvinvointiyhteiskuntaan, jossa jokainen pidetään mukana.

 

Lisätietoja:

Konstantin Kouzmitchev
Puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL)
044 906 5007
konstantin.kouzmitchev@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.