Opiskelijajärjestöt: Lukukausimaksut heittävät Suomen kansainvälistymistavoitteen takaisin kivikaudelle

Kannanotto 10.3.2014

Helsingin Sanomat uutisoi tänään 10.3., että ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut nousevat keskusteluun valtioneuvoston kehysriihessä 24.–25. maaliskuuta. Uutisen mukaan ajatus olisi, että lukukausimaksujen seurauksena ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä vähenisi, mikä tuottaisi säästöjä valtiontalouteen. Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI, Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL), Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) kummeksuvat tällaista ajattelua.

Suomessa on tällä hetkellä noin 19 000 ulkomaalaista opiskelijaa, joista noin kaksi kolmasosaa tulee ETA-alueen ulkopuolelta. He käyttävät Suomessa asumiseen ja elämiseen omaa rahaansa, mikä erilaisten arvioiden mukaan tuo Suomeen vuositasolla 150–200 miljoonaa euroa ulkomaista rahaa paikalliseen elinkeinoelämään.

“Valtiovarainministeriössä on turha kuvitella, että maksuilla tulee säästöjä. Maksuilla karkotetaan opiskelijat, vaikka nimenomaan miljoonia kertyy opiskelijoiden täällä olosta kulutuksen muodossa. Lukukausimaksujen myötä nämä koulutusvientitulot tyrehtyvät”, puheenjohtajat Piia Kuosmanen (SYL) ja Aleksej Fedotov (SAKKI) sanovat.

Opiskelijajärjestöt pelkäävät, että maksuilla ajetaan alas hyvä kehitys korkeakoulujemme ja maamme kansainvälistymisessä. Kansainvälisten opiskelijoiden määrä on noussut koko 2000-luvun Suomen tavoitteiden mukaisesti, ja lukukausimaksut merkitsisivät 20 vuoden takapakkia.

“On taantumuksellista tuijottaa peräpeiliin, kun pitäisi katsoa tulevaisuuteen”, hämmästelee SAMOKin puheenjohtaja Toni Asikainen, ja jatkaa: “Maksut karkottaisivat ETA-alueen ulkopuoliset opiskelijat pienemmistä korkeakouluista, ja korkeakoulut olisivat täysin eriarvoisissa lähtökohdissa kansainvälistymisessä. Näinkö on tosiaan tarkoitus?”

“Väestö ikääntyy ja eläköityy, lisäksi omat nuoret ikäpolvemme ovat koko ajan pienempiä. Käsillä on sellainen työvoimapoliittinen yhtälö, ettemme selviä tulevaisuuden haasteista. Lukukausimaksuhaihattelun sijaan pitäisi miettiä, miten saamme Suomeen jääneet valmistuneet työllistymään vielä nykyistä paremmin. Nykyään kaikista kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista Suomeen jää 70 % ja jääneistä 70 % työllistyy vuoden sisällä valmistumisesta”, puheenjohtajat Otto Ahoniemi (SLL) ja Irene Nyberg (OSKU) muistuttavat.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Aleksej Fedotov (SAKKI), p. 040 9618847

puheenjohtaja Otto Ahoniemi (SLL), p. 040 419 5707

puheenjohtaja Toni Asikainen (SAMOK), p. 050 389 1000

puheenjohtaja Piia Kuosmanen (SYL), p. 044 906 5007

puheenjohtaja Irene Nyberg (OSKU), p. 050 516 9244

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.