Opiskelijan EU – SYL:n matkassa Brysselissä

Kaksi vuorokautta, viisitoista tapaamista. SYL:n ja SAMOKin kansainväliset sektorit rykäisivät 27.9.2016-29.9.2016 tehokkaan vaikuttamismatkan Brysseliin. Ohjelmassa oli vierailuja esimerkiksi europarlamentaarikoiden ja komission kabinetteihin. SYL:stä matkalla olivat kansainvälisten asioiden sihteeri Fatim Diarra ja hallituksen jäsen Alviina Alametsä, jotka kertovat kuulumisia EU:n pääkaupungista.

Miksi matkalle lähdettiin?

Alviina: Euroopan Unioni on murroksessa. Käsillä on niin Britannian EU-ero, pakolaiskriisi kuin nuorisotyöttömyys. Samaan aikaan käynnissä on monia opiskelijoiden tulevaisuuteen vaikuttavia kehityskulkuja esimerkiksi koulutuksen osaamistavoitteiden ja liikkuvuuden suhteen. Bryssel on yhä voimakkaammin läsnä myös Suomessa lainsäädännön ja suositusten kautta. On tärkeää, että vaikutamme Euroopan parlamenttiin samalla tarmolla kuin Suomen eduskuntaan.

Fatim: SYL on viime vuonna tehnyt strategian EU-edunvalvontaan ja siihen kuuluvat säännölliset tapaamiskierrokset eri instituutioiden edustajien sekä suomalaisten europarlamentaarikkojen kanssa. Koulutuspoliittka ei itsessään ole osana EU:n päätäntävaltaa, mutta moni opiskelijoita koskettava asia kuten liikkuvuus ja osaamispolitiikka on. Jos opiskelijat eivät näy Brysselissä on helppoa unohtaa meidän olemassaolo.

Mikä herätti eniten keskustelua EU:ssa tällä hetkellä?

Alviina: Tällä hetkellä valmistellaan esimerkiksi Euroopan Unionin uutta osaamisohjelmaa Skills Agendaa. Sen avulla halutaan parantaa etenkin aikuisten työelämävalmiuksia. Käytännössä osaamisohjelma ohjaa esimerkiksi jäsenvaltioita digitaalisen osaamisen edistämisessä. Ohjelma kuitenkin jättää pitkälti huomiotta korkeakoulutetut, joiden valmiuksia ja taitoja on myös tärkeää kehittää akateemisen työttömyyden ollessa nousussa. Osaamisohjelmassa suositetaan jäsenvaltioita investoimaan koulutukseen, mutta esimerkiksi Suomi toimii tässä täysin päinvastoin leikkaamalla koulutuksesta. Hyviä käytäntöjä pitäisi noudattaa, mutta samalla on tärkeää, että lainsäädännöllisesti koulutuspolitiikka on jatkossakin jäsenvaltioiden päätösvallassa, jottei päätöksenteko karkaa liian kauas yliopistoista ja opiskelijoista.

Fatim: Komission puheejohtaja Junker laittoi alulle Euroopan sosiaalisen pilarin jonka tehtävänä on yrittää vastata niihin haasteisiin, joita talouskriisi on luonut. Sosiaalinen pilari on kuitenkin vielä hyvin hatara paketti johon eri toimijat projektoivat toiveensa ja pelkonsa. Pilarissa ei mainita sanallakaan maahanmuuttoa tai sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta. Näiden teemojen esiinnostamiseen n vaaditaan myös opiskelijaliikkeen panosta. Toinen iso asia on Erasmus + liikkuvuusohjelman väliarviointi. Erasmus + on muodostettu pääasiassa vanhasta Erasmuksesta sekä Youth in Action ohjelmasta. Uudessa ohjelmassa on hurjan paljon hyvää, mutta myös paljon sellaisia uudistuksia jotka ovat valitettavasti heikentäneet matalan kynnyksen liikkuvuutta. Väliarvioinnissa Ersmus + ohjelmaan tulaan allokoimaan lisää rahaa ja toivottavasti samalla päästään puuttumaan sen ongelmiin.

Mitä opitte? Miten opittu tulee vaikuttamaan SYLin toimintaan?

Alviina: Saimme matkalla paljon tietoa ajankohtaisista asioista ja selkeytettyä sitä, mitä todella tällä hetkellä EU:ssa tapahtuu. Lisäksi tietysti opimme paljon vaikuttamistyöstä Euroopan Unionissa, ja tapasimme paljon uusia ihmisiä. Opimme myös SAMOKilta – heillä on esimerkiksi kiinnostava digitalisaatio-ohjelma, josta puhuimme tapaamisissa.

Fatim: Saimme luotua sellaiset kontaktit, joiden avulla on huomattavasti helpompaa tehdä EU-edunvalvontaa tulevaisuudessa. Mepit käsittelevät niin isoja asiakokonaisuuksia niin hurjalla aikataululla, että kaikki asiantuntemus jota voimme tarjota otetaan kyllä avoimin sylin vastaan.

Mistä tapaamanne ihmiset halusivat erityisesti kuulla opiskelijajärjestöiltä?

Alviina: Siitä, millaista opiskelijoiden arki on: millaisia ovat opiskelijoiden huolet ja unelmat. Europarlamentaarikot haluavat konkreettisia esityksiä, joiden avulla he voivat parantaa nuorten tilannetta, ja meidän tehtävämme on tarjota niitä. Lisäksi on tärkeää kertoa maailmalle siitä, mistä on innostunut. Juttelimme esimerkiksi SYL:n Suomi100-hankkeesta, jonka avulla Suomesta on tarkoitus nostaa maailman oppimisen keskus. Puuhaamme esimerkiksi kansainvälistä tapahtumaa lokakuulle 2017. Siitä on tarkoitus tulla oppimisen Slush!

Fatim: Tuntuu joskus siltä, että opiskelijoiden arki on hyvin kaukana europarlaamentarikkojen arjesta. Opiskelijajärjestöjen edustajina pystyy todella hyvin tuomaan oman viestinsä perille. Tuntui siltä, että Brysselissä jossa pyörii jatkuvasti tuhansia lobbareita on todella kysyntää kansalaisjärjestöjen ja varsinkin nuorten äänelle.

Mikä matkalta jäi erityisesti mieleen?

Alviina: Kenties yllättävin tapaamisemme oli Alueiden Komitean puheenjohtajan Markku Markkulan kanssa. Tittelistä johtuen pohdin ennakkoluuloisesti, että vastassa saattaa olla hieman byrokraattinen tyyppi. Markkula oli kuitenkin todella mukava ja innostava henkilö, joka vaikutti aidosti kiinnostuneelta opiskelijoiden asioista. Hän myös tekee tärkeää työtä kestävän kehityksen ja ympäristön puolesta. Oli myös hauskaa tavata jälleen Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi. Tapasin hänet viimeksi ollessani Brysselissä ensimmäistä kertaa lähes neljä vuotta sitten. Muistaakseni väittelimme silloin talouspolitiikasta.

Fatim: Se miten vahvasti nuorten ääntä tarvitaan. On hirveän helppoa unohtaa nuoret ja opiskelijat ellemme me itse pidä kovaa ääntä omista oikeuksistamme. Opiskelijat ja nuoret ovat kuitenkin se ryhmä joka rakentaa tätä mannerta joten meidän on oltava mukana niissä pöydissä joissa päätökset tehdään.

Millaisia viestejä europarlamentaarikoilla oli nuorille ja opiskelijoille?

Alviina: Euroopan parlamentin suurimpia saavutuksia on varmasti Erasmus-opiskelijaliikkuvuusohjelma. Ei ehkä siis yllätä, että parlamentaarikot kehottivat opiskelijoita lähtemään vaihtoon ja ottamaan kaiken irti nuoruudesta. Kansainvälisestä opinto- tai työkokemuksesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Tavoitteena on Eurooppa, jossa on helppo olla kotonaan, vaikka kaupunki tai maa vaihtuisi. Poliitikot korostivat, että yhdessä olemme vahvempia, eikä huonosta taloustilanteesta ja kriiseistä huolimatta toivoa pidä menettää.

Fatim: Liikkuvuutta ja läsnäoloa. Mepit haluavat kannustaa nuoria liikkumaan ja käyttämään niitä kaikkia mahdollisuuksia joita EU on meille tuonut. Mepit puhuivat paljon siitä miten heidän nuoruudessaan liikkuvuus oli vain harvoille valituille. Me nostimme toki esille sen miten edelleen liikkuvuus on tosiasiassa edelleen rajatun ryhmän liikkuvuutta.

Keikä matkalla tavattiin?

TIISTAI 27.9
Suomen pysyvä EU-edustusto, Johanna Koponen
Petri Sarvamaa
EURASHE, Alexandre Wipf
Nils Torvalds
President of the European Committee of the Regions, Markku Markkula
Youth Forum Autumn reception


KESKIVIIKKO 28.9
Finnunions, Pekka Ristelä
European University Association
Anneli Jäätteenmäki
Juho Romakkaniemi, Head of Cabinet of the Vice-President of the European Commission


Torstai 29.9
Janina Mackiewicz, EUROCADRES
Merja Kyllönen, Member of European  Parliament
MEP Henna Virkkunen
BusinessEurope /EK Janica Ylikarjula
Hannu Takkula MEP
Väyrynen /Matias Kallio

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.