Opiskelijayhteisöt vastuullisuuden edelläkävijöinä – mitä kaikki me voimme tehdä

Opiskelijayhteisöillä on paljon hienoa historiaa edelläkävijyydestä yhteiskuntamme kipukysymyksissä. Katastrofaalisesta kehityskulusta kertovat IPCC-raportit, globaalin oikeudenmukaisuuden kysymykset, ihmisoikeuksien toteutuminen– nämä ajankohtaiset trendit vaativat meiltä sitä juuri nyt.

Edistyksen majakkana yliopistoilla ja opiskelijayhteisöillä on mahdollisuus näyttää esimerkkiä vastuullisuuden ja kestävän kuluttamisen edistämisestä yhteiskunnassa. Poliittisten päättäjien vastuun tulee aina olla ensisijaista, mutta kaikki me voimme sen lisäksi tehdä osamme paremman yhteiskunnan ja oikeudenmukaisemman maailman eteen, sekä esimerkillämme antaa päättäjille painetta toimia.

Mitä opiskelijayhteisöissä konkreettisesti voidaan tehdä vastuullisuuden eteen? Tässä muutama tärppi!

 

1. Järjestön oman kestävyys- ja vastuullisuustoiminnan suunnittelu ja linjaukset

Monilla opiskelijajärjestöillä on nykyään omat kestävyys- ja vastuullisuussuunnitelmansa. Niiden avulla järjestössä voidaan suunnitella pitkäjänteisemmin kestävyys- ja vastuullisuustoimintaa. Kannustamme jokaista järjestöä pohtimaan omaa toimintaansa ja miten näiden asioiden huomiointi voitaisiin tehdä helpommaksi arjessa. Inspiraatiota tavoitteista voi hakea esimerkiksi tästä HYYn kestävän kehityksen suunnitelmasta.

2. Yliopistojen linjauksiin ja toimintaan vaikuttaminen

Monella yliopistolla on kunnianhimoisia kestävyys- ja vastuullisuustavoitteita, mutta tulevaisuuden edustajina me opiskelijat voimme sparrata yliopistoja kunnianhimoisempaankin toimintaan. Voimme kannustaa opinahjojamme esimerkiksi kantamaan globaalia vastuutaan paremmin kehitysyhteistyötoiminnalla, pienentämään hiilijalanjälkeään, vaatia sijoitustoiminnalta fossiilittomuutta sekä vastuullisuusstandardien täyttymistä, ja niin edelleen. Yliopistoihin on mahdollista vaikuttaa monin tavoin: opiskelijaedustajana, järjestöstä käsin, antamalla palautetta, tai vastaamalla eri lausuntokierroksiin.

3. Kestävyystietoisuuden kasvattaminen viestinnällä ja opetuksessa

Opiskelijajärjestöt ja yliopistot voivat viestinnällään lisätä tietoisuutta vastuullisuudesta ja kestävyydestä. Erilaisiin hankkeisiin, kampanjoihin tai sidosryhmäyhteistyöhön osallistumalla voidaan popularisoida tietoa vastuullisista valinnoista. Tieteellisen tiedon jakaminen auttaa kehittämään maailmankuvaa sekä tuo työkaluja vastuullisuudesta. Kestävän kehityksen tulisi näkyä opetuksessa kaikilla koulutusasteilla ja se tulisi kytkeä yliopistossa temaattisesti eri alojen opintoihin nykyistä paremmin tarttumapintaa jokaisen alan kanssa löytyy!

4. Opiskelijoiden, tulevaisuuden ja tiedeyhteisön äänen vahvistaminen yhteiskunnassa

Tulevaisuus tarvitsee puolustajansa. Jos me emme sitä tee, ei tee kukaan myöskään puolestamme. Kannustan opiskelijayhteisöjä olemaan rohkeita ja vahvistamaan yhteiskunnassa tieteen, nuorten ja tulevaisuuden ääntä. Kun puhutaan aikamme suurimmista kysymyksistä, kuten ilmastokriisistä tai ihmisoikeuksien toteutumisesta globaalissa etelässä, on meidän parempi sanoa mielipiteemme kuin jäädä vaiti. Ei ole vastuumme, jos poliittiset päättäjät eivät ole valmiita tai kykeneviä toimiin, mutta meillä on mahdollisuus ilmaista tyytymättömyytemme ja luoda poliittista painetta. Tästä esimerkkinä on nuorten ilmastoliikkeen saama globaali vaikutus.

 

Tässä siis muutamia keinoja, joilla opiskelijayhteisöt ja jokainen meistä voi edistää vastuullisuutta! Keinot eivät lopu vielä tähän, vaan toivon näiden olevan vasta inspiraation lähde, jonka päälle voi rakentaa vaikka mitä ideoita.

Edistyksellisyyden ja tulevaisuuden ääni, raikas tuulahdus yhteiskunnallista kritiikkiä ja skarppia ajattelua yhdistyvät mielessäni opiskelijuuteen. Kun maailma huutaa, me vastaamme.

Ja juuri sitä tarvitaan nyt.

 

Akseli Rouvari
Hallituksen jäsen
Suomen ylioppilaskuntien liitto

 

Blogi on julkaistu osana SYL:n ja kahdeksan ylioppilaskunnan Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanketta. Hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.