Perussuomalaiset, mitä te piilottelette?

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) kirjoittaa ennen eduskuntavaaleja puolueiden vaaliohjelmista blogit, joissa ohjelmien risuja ja ruusuja tarkastellaan opiskelijoiden näkökulmasta. Nyt vuorossa on perussuomalaiset, joka ei ole julkaissut vaaliohjelmaansa.

Kevään eduskuntavaalit ovat äärimmäisen tärkeät. Kun tulevaisuudennäkymät ovat epävarmat, vakaa ja toimiva demokratia on tärkeääkin tärkeämpää. Sen sijaan perussuomalaiset eivät ole julkaisseet omaa vaaliohjelmaansa edes ennen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alkamista, mikä herättää vakavan kysymyksen puolueen avoimuudesta.

Demokratiassa avoimuus on keskeinen periaate, ja tämän tulisi päteä myös ennen vaaleja käytävään kamppailuun. Kuinka äänioikeuttaan voi käyttää luontevasti, jos ei tiedä, mistä äänestää? Eduskuntavaaleissa annettu ääni päätyy kuitenkin puolueen tai valitsijayhdistyksen pottiin, joten ilman vaaliohjelmaa äänestäjän kuluttajansuoja kärsii. Äänestäjän tulee tietää puolueen linjat.

SYL ja SAMOK kuitenkin selvittivät yhdessä ylioppilaskuntien ja opiskelijakuntien kanssa ennen ennakkoäänestyksen alkua puolueiden sekä ehdokkaiden kantoja opiskelijoille tärkeisiin kysymyksiin.

Perussuomalaisten SYLin ja SAMOKin tekemään puoluekyselyyn antamien vastausten perusteella puoluetta ei paina Suomen menestys tulevaisuudessa: ei puolue eivätkä ehdokkaat olleet valmita panostamaan opiskelijoiden toimeentuloon 100 euron korotuksella opintorahaan, tekemään koulutuksesta kaikille maksutonta, kasvattamaan korkeakoulujen perusrahoitukseen tai torjumaan luontokatoa vuoteen 2030 mennessä. Vain Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön (YTHS) perussuomalaiset ovat valmiita satsaamaan.

SYLin ja SAMOKin puoluekyselyn tulokset voi lukea kokonaisuudessaan täältä ja ehdokkaiden soittokierroksen tulokset täältä.

On oikein ikävää, ettei perussuomalaiset ole julkaisseet vaaliohjelmaansa. SYL peräänkuuluttaa avointa demokratiaa, jossa tavoitteet vaaleissa ilmoitetaan avoimesti ennen äänestystä niin, että äänestäjät voivat olla perillä siitä, mitä puolue tavoittelee.

Lisätietoja:

Lotta Leinonen
Hallituksen puheenjohtaja
044 906 5004
lotta.leinonen@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.