Sannfinländarna, vad gömmer ni?

Före riksdagsvalet skriver Finlands studentkårers förbund (FSF) bloggar om partiernas valprogram och ger programmen ris och ros ur studerandenas perspektiv. Nu står Sannfinländarna i tur. Partiet har inte publicerats sitt valprogram.

Vårens riksdagsval är oerhört viktigt. När framtidsutsikterna är osäkra är en stabil och fungerande demokrati ännu viktigare. Däremot har Sannfinländarna inte publicerat sitt eget valprogram ens innan förhandsröstning i riksdagsvalet har börjat, vilket väcker allvarliga frågor om partiets öppenhet.

Öppenhet är en viktig princip i demokratin, och detta borde också gälla för valkampanjer. Hur kan man utöva sin rösträtt ledigt om man inte vet vad man röstar på? En röst i riksdagsvalet hamnar dock i partiets eller valmansföreningens pott, så utan ett valprogram blir väljarnas konsumentskydd lidande. Väljarna måste känna till partiets linjer.

Innan förhandsröstning har FSF och SAMOK tillsammans med studentkårerna och studerandekårerna ändå tagit reda på partiernas och kandidaternas ställningar i frågor som är viktiga för studerandena.

Enligt svaren på enkäten för partierna som FSF och SAMOK genomförde var varken Sannfinländarna eller sina kandidater beredda att investera i studenternas försörjning genom att höja studiepenningen med 100 euro, göra utbildningen gratis för alla, öka basfinansiering för högskolorna eller stoppa förlusten av biologisk mångfald fram till 2030. Sannfinländarna var enbart beredd att satsa på Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS).

Resultaten av FSF:s och SAMOK:s enkät för partierna kan läsas i sin helhet här och resultaten av rundringning för kandidaterna här.

Det är synd att Sannfinländarna inte har publicerat sitt valprogram. FSF efterlyser en öppen demokrati, där målen för valet tillkännages före omröstningen. Väljarna måste kunna känna till partiets mål i valet.

Mer information:

Lotta Leinonen
Ordförande
044 906 5004
lotta.leinonen@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.